Kina za vrijeme Igara zabranila ulazak prostitutkama i mentalnim bolesnicima

OLIMPIJSKI odbor za organizaciju Olimpijskih igara izdao je na devet stranica pravila kojih će se morati pridržavati svi stranci koji uspiju ući u zemlju.

Pravila su napisana samo na kineskom te se svih 57 točaka može pronaći i na službenom sajtu odbora. Kinezi su mislili na sve, od zabrane spavanja na otvorenom do podsjećanja da za bilo kakav prosvjed treba dozvola vlasti. Svi posjetitelji također moraju znati da je Kina zabranila dolazak svima koji pate od mentalne ili pak zarazne bolesti. Zabrana se, osim njih, odnosi na sve lopove, krijumčare droge i prostitutke.

Ističe se kako će neki dijelovi zemlje ostati zatvoreni za posjetitelje, a jedna od njih je naravno Tibet. Sve one koji planiraju ići u Kinu se podsjeća da im karta za Olimpijske igre nije ujedno i viza za ulazak u zemlju. Naime, u strahu od nadolazećih potencijalnih prosvjeda kineske vlasti su pooštrile dobivanje viza i dozvola za stalan boravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinezi su zaista mislili na sve, tako će u redovima volontera biti mnogo prikrivenih agenata za sigurnost. Vlast ovim potezima pod svaku cijenu želi biti sigurna da u zemlju neće doći studenti ili drugi aktivisti koji bi mogli inscenirati nekakav prosvjed čije bi snimke obišle cijeli svijet te još više okaljali ugled Kine u svijetu.

Posjetiteljima se, između ostalog, zabranjuje isticanje plakata ili izvikivanje uvredljivih slogana za vrijeme natjecanja. neće biti dozvoljeni niti plakati s političkom ili vjerskom porukom jer može "remetiti javni red". Stranci koji dođu u zemlju i odsjednu negdje u gradu morat će se prijaviti policiji u roku od 24 sata, dok oni koji budu na selu imaju 72 sata da učine isto, javlja AP.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara