Kineska agencija: Prosvjedi na Wall Streetu otkrili da SAD prvo mora pospremiti svoju kuću

Kineska agencija: Prosvjedi na Wall Streetu otkrili da SAD prvo mora pospremiti svoju kuću

Foto: AFP

KINESKA državna informativna agencija Xinhua piše kako su prosvjedi protiv korporacija na Wall Streetu otkrili "fundamentalne probleme" američkom ekonomskog i političkog sustava.

"Okupacija Wall Streeta", prosjed koji je počeo 17. rujna pa se proširio mnogim gradovima SAD-a, se vrlo dobro prati u kineskim medijima te je privukao mnoge komentare na socijalnim mrežama u državi. Xinhua piše kako su oni pokazali "jasnu potrebu da Washington, koji obično traži promjene od drugih vlada kada se kod njih prosvjeduje, prvo 'počisti u svojoj kući'".

"SAD treba zauzdati financijski sektor"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihove frustracije su otkrile neke fundamentalne probleme u ekonomskom i političkom sustavu jedine svjetske supersile", piše Xinhua. "U prvom redu, Washington treba zauzdati svoj 'odbjegli' financijski sektor", piše kineska agencija i dodaje kako Wall Street, kao svjetski financijski sektor, ima ulogu učinkovitije raspoređivati resurse ne samo u američkoj, već i u svjetskoj ekonomiji.

Kina je najveći američki vjerovnik te često poziva na financijsku stabilnost zbog straha da bi SAD mogle ponovno "zaroniti" u recesiju. Xinhua piše da ako Washington ne odgovori na pozive prosvjednik i ne pozabavi se fundamentalnim problemima, tada će američki problemi postati i svjetski problemi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara