Kineska posla: Dalaj Lama ne ide u Južnu Afriku jer mu nisu odobrili vizu

Kineska posla: Dalaj Lama ne ide u Južnu Afriku jer mu nisu odobrili vizu

Foto: AFP

DALAJ Lama morao je otkazati svoj put u Južnoafričku Republiku, gdje ga je na proslavu rođendana pozvao nobelovac nadbiskup Desmond Tutu, jer mu južnoafričke vlasti nisu na vrijeme odobrile vizu.

Međutim, pretpostavlja se kako pravi razlog otkaza nije nonšalantnost i usporenost južnoafričke birokracije, već priča ima malo dublju političku pozadinu. Naime, s razlogom se sumnja da je direkcija o neodobravanju vize došla direktno iz Kine, iako službena Pretoria odbija takve insinuacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik južnoafričkog predsjednika Kgalema Motlanthe prošlog je tjedna boravio u Kini, gdje je potpisao niz bilateralnih ugovora i investicijskih projekata. Iako pitanje viza nije službeno spominjano tijekom posjeta, prilično je jasno kako su ti ugovori imali svoju političku cijenu.

Inače, ovo je već drugi puta u zadnje dvije godine da je posjet Dalaj Lame Južnoafričkoj Republici blokiran prije realizacije. Ispred državnog parlamenta čak su organizirani i prosvjedi protiv odluke vlasti. Prosvjednici smatraju kako je to jasan znak da je nacionalni suverenitet ugrožen.

"Sada smo uvjereni da, iz kojeg god razloga, južnoafrička vlada ima problem s izdavanjem vize Njegovoj svetosti Dalaj Lami. On će stoga otkazati posjet, jer ne želi nikome prouzročiti neugodnosti, bilo pojedincima bilo vladi", stoji u priopćenju Ureda Dalaj Lame.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara