Kineska televizija u živo prenosi američki napad na Irak

KINESKA televizija je učinila potez bez presedana emitiravši uživo početak američkog napada na Irak, što je u potpunoj suprotnosti s nekadašnjim vrlo opreznim izvještavanjem o svjetskim događajima.

Kinezi su tako imali rijetku priliku gledati američkog predsjednika Georgea W. Busha kako najavljuje pokretanje rata. Središnja kineska televizija (CCTV) na tri je kanala emitirala snimke iz Bagdada koristivši se materijalom CNN-a, ali s kineskim prijevodom. Internet, koji je inače uvelike cenzuriran, bio je zagušen vijestima o napadu na Irak.

Program uživo odraz je koliko je kinesko vodstvo zabrinuto zbog rata. Tako brze reakcije označile su i promjenu stajališta prema stranim dopisnicima, jer Kina želi da njezina poruka dopre u svijet.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan pročitao je priopćenje u kojem Kina poziva na prestanak napada na Irak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz vašu pomoć, kinesko će stajalište vrlo brzo doprijeti do međunarodne zajednice", rekao je Kong.

CCTV nije uživo prenosio napad na New York 11. rujna 2001, a slična je suzdržanost iskazana je i tijekom Zaljevskog rata 1991.

(Hina) vk rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara