Kineski borbeni brod u posjeti Japanu, prvi puta nakon II Svjetskog rata

KINESKI borbeni brod uplovio je danas u jednu japansku pomorsku luku kod Tokija, što je prvi posjet kineskog bojnog broda Japanu još od drugog svjetskog rata, javlja CNN.

Posjeta predstavlja simbolično obnavljanje veza između dviju azijskih zemalja koje više od 60 godina imaju uglavnom loše bilateralne odnose. Komunistička Kina s Japanom, naklonjenom zapadnom demokratskom svijetu, nije održavala veze sve do prije nekoliko godina kada su se međusobno odnosi dviju zemalja počeli polako razvijati.

Razarač Shenzhen naoružan je navođenim raketnim projektilima, a njegova posjeta Japanu predstavlja konkretizaciju međusobne vojne suradnje koja će kasnije rezultirati posjetom japanskog bojnog broda Kini.

Kineski razarač u Japan je stigao pod jakim osiguranjem sačinjenim od japanskog razarača i nekolicine helikoptera koji su iz zraka nadgledali i osiguravali plovidbu Shenzhena japanskim teritorijalnim vodama.

Dolazak kineskog broda u Japanu je dočekala skupina Kineza čiju je nazočnost u luci osigurala kineska ambasada.

Tijekom četverodnevnog posjeta kineski će razarač biti otvoren za javne posjete pa će se tako Japanci po prvi puta moći osobno ukrcati na brod Kineske narodne oslobodilačke armije.

Diplomatski odnosi dviju zemalja u posljednjih godinu dana u stalnom su napretku, a prate ih i poboljšanja odnosa na ekonomskom i političkom planu.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara