KINESKI PEMIJER WEN OTPUTOVAO U SAD

Kineski premijer Wen Jiabao u nedjelju je iz Pekinga otputovao u posjet SAD kojim bi trebale dominirati teme zategnutih kineskotajvanskih odnosa, pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i trgovinskog rata između Pekinga i Washingtona.

Napetosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca porasle su prošlog mjeseca kad je tajvanski parlament nakon rasprave usvojio zakon koji omogućuje referendume o pitanjima od nacionalne važnosti.

Predsjednik Chen Shui-bian najavio je kako će u ožujku raspisati "referendum o obrani", a Kina je, iz straha da taj otok, koji smatra svojim odmetnutim teritorijem, to ne iskoristi za provođenje referenduma o neovisnosti, zaprijetila ratom.

U pokušaju smanjivanja napetosti, američki izaslanik James Moriarty prošlog je tjedna u Taipei donio poruku Washingtona da ne želi održavanje tajvanskog referenduma o neovisnosti.

Od Chena je dobio uvjeravanja da se to neće dogoditi, već da se "obrambenim referendumom", u kojem će se Kina pozvati na uklanjanje gotovo 500 balističkih projektila usmjerenih na Tajvan i odustajanje od uporabe svake sile, želi tajvansku javnost osvijestiti glede vojne prijetnje koju predstavlja NR Kina.

"Cilj (referenduma) je suprotstavljanje kineskim projektilima i ratu", izjavio je Chen u subotu na skupu u gradu Chiayiju.

SAD će biti prva postaja turneje tijekom koje će predsjednik kineske vlade posjetiti i Kanadu, Meksiko i Etiopiju.

Trodnevni boravak u New Yorku, Washingtonu i Bostonu bit će prvi Wenov službeni posjet SAD-u otkako je prije tri mjeseca preuzeo položaj premijera NR Kine, a vremenski se poklapa s obilježavanjem 25. obljetnice uspostave međusobnih bilateralnih odnosa.

(Hina) dam rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara