KINESKI PREDSJEDNIK POTPISAO UGOVORE O SURADNJI S BUKUREŠTOM

Kineski predsjednik Hu Jintao koji boravi u trodnevnom posjetu Rumunjskoj potpisao je u nedjelju u Bukureštu s rumunjskim kolegom Ionom Iliescuom nekoliko ugovora na području turizma, prometa, gospodarstva i kulture.

Hu Jiantao koji je podsjetio na "povlaštene odnose između dviju zemalja", obećao je da će vratiti u Rumunjsku velik broj kineskih turista, navodi se u dokumentu koji je potpisao s rumunjskim ministrom turizma i prometa Mironom Mitreom.

Prema izjavi ministra Mitree, ugovor o infrastrukturi koji je također potpisan, omogućit će Kini da gradi viseći most preko Dunava, kod Braile (na istoku zemlje). Kineski predsjednik je također izrazio želju da se poveća obim trgovačke razmjene koja je koncem 2003. iznosila više od milijardu dolara.

"Dogovorili smo se da ćemo znatnom povećati trgovačku razmjenu", do 1,5 milijarde dolara u 2004., kazao je Hu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Iliescuovim riječima, Rumunjska će 2005. proslaviti "godinu kineske kulture" i otvorit će "radijsku i televizijsku postaju na kineskom jeziku".

U ponedjeljak, zadnjeg dana posjeta, kineski predsjednik će se sastati s premijerom Adrianom Nastaseom i održat će govor u oba doma rumunjskog parlamenta.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara