Kineski predsjednik upozorio mornaricu: Brzo se pripremite za ratovanje

Foto: AFP

KINESKI predsjednik Hu Jintao je kazao zapovjednicima mornarice da trebaju ubrzati svoj razvoj te se pripremiti za ratovanje.

Kina ima teritorijalnih nesporazuma s nekoliko država u Južnom kineskom moru. Zaoštrili su se i odnosi sa SAD-om koji širi svoju prisutnost u regiji. Nakon komentara kineskog predsjednika, SAD nije želio širiti sukob te su kazali kako Kina ima pravo na svoju obranu, piše BBC. 

SAD ne odriče pravo niti jednoj državi na razvijanje mornarice

"Nitko se ovdje ne želi svađati", kazao je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby te dodao da oni neće odricati pravo ni jednoj zemlji da razvija mornaricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je nedavno dobila svoj prvi nosač aviona te često govori o ambicijama s mornaricom. No, njihova vojska se još uvijek primarno oslanja na snage u vojnim bazama te su sposobnosti njihove mornarice još uvijek mnogo lošije od onih američke mornarice. Na susretu sa zapovjednicima Hu je rekao da trebaju ubrzati transformaciju i modernizaciju mornarice te obaviti šire pripreme za ratovanje kako bi dali veći doprinos nacionalnoj sigurnosti.

Amerikanci se trajno nastanili u bazi na sjeveru Australije

Filipini i Vijetnam često su optuživali Kinu za otvorenu agresiju u regiji. Oni su među državama koje "polažu pravo" na otoke u Južnom kineskom moru u nadi da tamo ima nalazišta nafte i plina. Američki predsjednik je prošlog mjeseca najavio da SAD širi svoju prisutnost u regiji te će marinci biti trajno smješteni u bazi na sjeveru Australije.

Analitičari su tvrdili da je SAD-ov potez direktan odgovor na kineske pokušaje dominiranja u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara