Kineski predsjednik završio posjet Srbiji: U povojima tri milijarde dolara u investicijama

Kineski predsjednik završio posjet Srbiji: U povojima tri milijarde dolara u investicijama

Foto: FAH

KINESKI predsjednik Xi Jinping završio je u nedjelju popodne trodnevni posjet Srbiji i s beogradske zračne luke Nikola Tesla odletio uz počasnu pratnju tri zrakoplova tipa MIG-29 ratnog zrakopolovstva Vojske Srbije, kako je u petak i dočekan.

Posjet Xija Jinpinga bio je prvi dolazak jednog kineskog predsjednika u Beograd poslije tri desetljeća, a uz pjesmu "Ovo je Srbija" svečano su ga ispratili domaćini predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

U Srbiji je posjet kineskog šefa države ocijenjen kao povijesni, a uz izjavu o strateškom partnerstvu, potpisan je još 21 međudržavni sporazum dviju zemalja koji bi u Srbiju mogao donijeti značajne investicije.

U pitanju velike investicije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po službenim procjenama, riječ je dugoročno o oko tri milijarde dolara u nizu oblasti - od kulture i informacijski tehnologija do infrastrukture i gradnje dijela autoceste na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca u vrijednosti od 233,6 milijuna dolara.

Kineski je predsjednik treći dan posjeta proveo s domaćinima u čeličani Smederovo koju je kupila kineska tvrtke Hesteel i trebala bi je u potpunosti preuzeti do kraja lipnja.

Boravak kineskog predsjednika i državnog izaslanstva od 200 ljudi osiguravalo je oko 5.000 policajaca, trodnevne aktivnosti pratilo je više od 800 akreditiranih novinara iz regije i svijeta, a doček Xija u petak u Beogradu izravno su prenosile nacionalne televizije Srbije i Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara