KINESKI PREMIJER U NJEMAČKOJ POČEO EUROPSKU TURNEJU

Kineski premijer Wen Jiabao doputovao je u nedjelju u Muenchen, u četverodnevni posjet Njemačkoj, na početku svoje europske turneje tijekom koje će u 11 dana obići pet zemalja.

Kineskog premijera, kojemu je to prvi posjet Europi otkako je lani imenovan predsjednikom vlade, dočekao je predsjednik zemaljske vlade Bavarske, najbogatije njemačke pokrajine, Edmund Stoiber.

Wen je u nedjelju posjetio bavarsko seosko gospodarstvo i tvornicu za proizvodnju automobila Audi, podružnicu Volkswagena u Ingolstadtu.

U toj je prigodi Volkswagen priopćio da je sa tvrtkom iz Šangaja potpisao ugovor o partnerstvu za izgradnju tvornice u Kini u kojoj će se proizvoditi oko 150.000 vozila na godinu. Njemački se proizvođač automobila nada da će do 2008. proizvesti 1,6 milijuna vozila u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema pisanju njemačkog tiska, tijekom četverodnevnog posjeta kineskog premijera Njemačkoj trebaju se potpisati i drugi ugovori o partnerstvu. Tjednik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung spominje tehnološke koncerne Siemens, Bayer (kemija-farmacija), Degussa (kemija) i Infineon (poluvodiči) koji spremaju poslovanje s Kinom.

Premijer Wen Jibao će osim Njemačke posjetiti i Belgiju, Italiju, Veliku Britaniju i Irsku.

Trgovačka razmjena između Kine i EU-a lani je iznosila 104 milijarde eura (125 milijarda dolara), uz porast od 44 posto na godinu.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara