Kineskim komunistima McCain draži od Obame

KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE nije previše impresionirana s kandidaturom Baracka Obame za američkog predsjednika, ako je suditi po uvodniku u službenom glasilu Renmin Ribao.

Članak u listu - koji se tradicionalno smatra najboljim indikatorom raspoloženja u vrhovima KP Kine - navodi kako je malo vjerojatno da će demokratski senator i predsjednički kandidat Americi donijeti promjenu kao što obećava.

List je skeptičan i prema Obaminim tvrdnjama da će prebroditi rasne razlike te u uvodniku iznosi mišljenje kako je njegova kandidatura "samo pojačala osjećaj superiornosti bijelih Amerikanaca".

U ostatku teksta se Obamino zalaganje za povlačenje iz Iraka, kao i reforme ekonomije, socijalnog i obrazovnog sustava uspoređuje s nedostatkom bilo kakvih konkretnih prijedloga za postizanje tih ciljeva.

Obami se također spočitava nedostatak državničkog iskustva, te citira TV-reklama izborne kampanje Hillary Clinton o telefonu koji zvoni u 3 sata ujutro. List smatra kako bi na taj telefonski poziv najbolje odgovorio John McCain, odnosno da bi republikanski kandidat bio bolji državnik ako dođe u Bijelu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak je izazvao veliko zanimanje, s obzirom da je prilična rijetkost da KP Kine, odnosno kineska vlada, komentira unutarnja zbivanja u drugim državama.

Dio analitičara, pak, smatra da su kineski komunisti tradicionalno naklonjeni republikancima, s obzirom da se ta stranka, usprkos antikomunističke retorike, u pravilu zalaže za dobre poslovne odnose s NR Kinom, odnosno nije opterećena inzistiranjem na ljudskim pravima. Ta tradicija datira s početka 1970-ih kada je republikanski predsjednik Nixon posjetio NR Kinu i tako prekinuo višedesetljetnu izolaciju te države.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara