Kinezi napadača na osnovnoškolce osudili na smrt

Tekst: F.M.
Foto: AFP


BIVŠI učitelj koji je upao u osnovnu školu na jugu Kine i nožem napao učenike osuđen je danas na smrt iako nitko nije umro u napadu, koji je bio samo jedan od nekoliko sličnih napada diljem zemlje.

Sud u gradu Zhanjiangu naveo je kako je 33-godišnji Chen Kangbing "nožem na vrlo okrutan način napao učenike i profesore i počinio veliku štetu". U napadu u školi u gradu Leizhou ranjeno je 16 učenika i jedan profesor. Chen je bivši učitelj koji je 2006. obolio od mentalnog poremećaja i bio na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilo je gotovo sigurno da će ga osuditi na smrt.

Iako Kinezi ljude osuđuju na smrt zbog cijele serije zločina, Chen zbog javnog nemira i bijesa gotovo i nije imao šansu dobiti drukčiju presudu.

On je bio jedan od pet napadača diljem zemlje u zadnja dva mjeseca, a u svim napadima poginulo je 17 i ranjeno preko 50 ljudi. Vlasti su za napade okrivile psihički bolesne ili ljude s osobnim zamjerkama sustavu.

U svibnju je na smrt osuđen Xu Yuyuan, koji je ranio 29 djece i profesora. U travnju je smaknut Zheng Minsheng, koji je izveo prvi napad u školi, u kojemu je ubio osmero djece. U svim napadima kao oružje su korišteni čekići ili noževi jer je u Kini gotovo nemoguće nabaviti vatreno oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara