Kinezi se ne žele ostaviti cigareta unatoč Olimpijskim igrama

AKO JE vjerovati evidenciji u Kini trenutačno postoji 350 milijuna pušača. Odnosno trećina svjetskih ovisnika o nikotinu se nalazi u Kini.

Osim tibetanske krize, zagađenog zraka i mnogih drugih problema, Kina se uoči održavanja Olimpijskih igara od 8. do 24. kolovoza u svojoj zemlji suočava i sa problemom - pušenja.

Kinezi su izračunali i kako se godišnje proda dva trilijuna cigareta u njihovoj zemlji, a veliki dio Kineza shvaća cigaretu kao obavezni dio svakog obroka. Tako ne čudi što još uvijek nema decidiranog zakona po kojem se brani pušenje u kineskim restoranima, hotelima, odmaralištima, pa čak i bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini zakon koji je Kina donijela protiv pušača je onaj iz 1995. godine, a njime se zabranjuje pušenje u školama i sportskim i inim dvoranama. No, uoči Olimpijskih igara domaćin bi trebao dodatno postrožiti mjere protiv pušenja, jer i to je stavka za koju se zalažu sportaši koji se natječu na Igrama.

Tako postoji nova odluka po kojoj se brani pušenje u velikom dijelu restorana, pa tako i bolnica ili hotela, no zanimljivo je kako su automatski svi dotični restorani imali nagli pad gostiju. Kineski pušači nikako ne mogu shvatiti što je negativno u njihovom uživanju nikotina, kao niti to što će za vrijeme Olimpijskih igara biti striktno zabranjeno pušenje u svim zatvorenim prostorima olimpijskog sela, kao i u mnogim drugim ustanovama.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara