Kinezi uhitili dopisnika New York Timesa Zhao Yana

KINESKA policija je privela bivšeg novinara časopisa Reform Zhao Yana, koji je od svibnja radio za list New York Times, pod sumnjom da je pomogao u objavljivanju informacije, tada smatrane povjerljivom, prema kojoj se kineski čelnik Jiang Zemin planira povući iz politike tijekom rujna, izvijestili su obaviješteni izvori.

Zhao Yan je uhićen 17. rujna, a Jiang je 19. rujna na godišnjem sastanku Centralnog komiteta Komunističke partije objavio kako se povlači s mjesta vrhovnog zapovjednika kineske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Početkom mjeseca New York Times je objavio informaciju prema kojoj se Jiang Zemin namjerava povući s mjesta vrhovnog zapovjednika kineskih vojnih snaga te na to mjesto postaviti predsjednika stranke Hu Jintaoa.

Zhao Yan je priveden pod sumnjom da je protuzakonito odavao državne tajne strancima, a zapisnik o tomu napravljen je 21. rujna. Služba državne sigurnosti sumnja da je Zhao otkrio podatke koje je Jiang Zemin objavio 19. rujna.

Šefica vanjskopolitičke redakcije New York Timesa Susan Chira opovrgla je optužbe izrazivši "duboku zabrinutost" zbog toga slučaja. Ona je kazala kako Zhao nije izvor bilo kakvih državnih tajni te da kolege čine sve kako bi mu se pomoglo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara