Kip u Bzilici Sv. ostao bez ruke

KIP IZ Bazilike svetog Petra u Rimu ostao je u srijedu bez ruke, ali se još ne zna je li riječ o nezgodi ili o krađi, rekao je msgr. Francesco Marchisano koji je u Vatikanu zadužen za spomenike i umjetnine.

Nezgoda ili krađa dogodile su se u vrijeme dok je crkva bila otvorena za posjetitelje, za koje je glavna turistička i vjerska znamenitost Rima.

Kip, djelo drugorazredne kvalitete, nalazi se u podrumu, na ulazu u kriptu u koju se ulazi iz desnog transepta u bazilici.

Riječ je o primjerku iz rimske antike izrađenom od mramora, kojemu su kasnije, kroz stoljeća, dodali glavu sv. Petra, a kasnije i ruke, od kojih je jedna držala ključeve raja, po kojima se taj katolički svetac prepoznaje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kip je bio nadahnuće za glasoviti brončani kip sv. Petra koji se ističe u središtu crkve i predmet je pobožnog štovanja milijuna hodočasnika, pa su mu stopala već istrošena od čestih dodira i cjelova.

Ruka sv. Petra držala se za ostatak kipa pomoću klina i metalnih kopča koje je očito nagrizao zub vremena.

Msgr. Marchisano nada se da će pronaći ruku. Možda je riječ o krađi, ali je isto tako moguće da je ruka pala i da ju je uzeo i spremio dobronamjerni posjetitelj, rekao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara