Kip u Bzilici Sv. ostao bez ruke

KIP IZ Bazilike svetog Petra u Rimu ostao je u srijedu bez ruke, ali se još ne zna je li riječ o nezgodi ili o krađi, rekao je msgr. Francesco Marchisano koji je u Vatikanu zadužen za spomenike i umjetnine.

Nezgoda ili krađa dogodile su se u vrijeme dok je crkva bila otvorena za posjetitelje, za koje je glavna turistička i vjerska znamenitost Rima.

Kip, djelo drugorazredne kvalitete, nalazi se u podrumu, na ulazu u kriptu u koju se ulazi iz desnog transepta u bazilici.

Riječ je o primjerku iz rimske antike izrađenom od mramora, kojemu su kasnije, kroz stoljeća, dodali glavu sv. Petra, a kasnije i ruke, od kojih je jedna držala ključeve raja, po kojima se taj katolički svetac prepoznaje.

Kip je bio nadahnuće za glasoviti brončani kip sv. Petra koji se ističe u središtu crkve i predmet je pobožnog štovanja milijuna hodočasnika, pa su mu stopala već istrošena od čestih dodira i cjelova.

Ruka sv. Petra držala se za ostatak kipa pomoću klina i metalnih kopča koje je očito nagrizao zub vremena.

Msgr. Marchisano nada se da će pronaći ruku. Možda je riječ o krađi, ali je isto tako moguće da je ruka pala i da ju je uzeo i spremio dobronamjerni posjetitelj, rekao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara