Kirin: Moramo očistiti redove policije koji pomažu kriminalcima

MINISTAR unutarnjih poslova Ivica Kirin u najmanju ruku je šokirao javnost izjavom da u policiji postoje osobe koje pomažu kriminalcima. Iako je javna tajna da postoje tzv. "prljavi" policajci, Kirin je odlučio u javnost izaći s tvrdnjama koje će očito dignuti prašinu među "momcima u plavom".

"Prvo moramo očistiti redove policije koji pomažu kriminalcima, a tek onda se "pozabaviti" i samim kriminalcima. Odgovorno tvrdim da u redovima policije postoje ljudi koji štite kriminalce. Već deset godina se zna nekoliko imena policajaca koji su naručivali automobile i već je krajnje vrijeme da se to riješi." - rekao je Kirin u intervjuu za glasilo Sindikata policije, prenosi T-portal.

Podsjetimo, Kirin je nakon uhićenja kradljivaca skupocjenih automobila BMW X5 u Novom Sadu priznao da sumnja kako automafija ima pomagača u Ravnateljstvu policije. Nije tajna da unutar policije nema međusobne kontrole službenika, čime su prljavim policajcima praktično bile odriješene ruke.

Ministar je danas izjavio kako je istina da su u posljednje vrijeme pljačke učestale ali da stanje nije toliko zabrinjavajuće jer je uglavnom riječ o sporadičnom, a ne planiranom kriminalu.

Kirin je to rekao novinarima komentirajući nedavnu izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića da je sigurnosno stanje u Hrvatskoj postalo zabrinjavajuće.

"Predsjednik države ima pravo komentirati stanje u zemlji i imati svoje viđenje. Činjenica je da su se pljačke intenzivirale ali one nisu planirane nego sporadične", rekao je Kirin, nakon potpisivanja sporazuma o policijskoj suradnji s crnogorskim ministrom unutarnjih poslova.

Hrvatska - El Dorado za pljačkaše

Kirin tvrdi da se radi o grupaciji razbojnika koja nesmetano operira, a od kojih veliki broj nije s ovog područja niti je zaveden u policijskim evidencijama. "Poduzet ćemo sve da ih razotkrijemo i riješimo problem", kazao je.

Najavio je da će na sutrašnjem sastanku s Ravnateljstvom policije i zagrebačkom policijom zatražiti da se pojačaju ophodnje na terenu i rad operativnih službi, te da se utvrde najčešće mete pljačkaša kako bi ih se učinkovitije nadziralo.

"Hrvatska je postala El Dorado za pljačkaše jer veliki broj novčarskih ustanova nema odgovarajuće zaštitne mjere, a osim toga na određenim mjestima nije bilo dovoljno policajaca", kazao je Kirin.

Podsjetio je da je MUP pripremio niz zakona, uključujući i zakon o minimalnim mjerama zaštite novčarskih ustanova, kako bi se broj pljački sveo na najmanju moguću mjeru.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar upozorio je da je sigurnosno stanje u zemlji vrlo zabrinjavajuće te da broj oružanih pljački zadnjih godina stalno raste.

Broj razbojničkih krađa u financijskim institucijama porastao je od jedne tjedno u 2000. godini na jednu dnevno 2003., da bismo danas bilježili prosječno tri dnevno, upozorio je Vehar.

Zbog toga RSRH i njegov Sindikalni centar Zaštita, koji okuplja članove u zaštitarskoj djelatnosti, smatraju nužnima izmjene Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem i vrijednostima.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara