Kirurg Šimić na poznaje nikoga od onih koji ga optužuju za traženje mita

NA SUĐENJU riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću svjedočili su ljudi koji tvrde da su Šimiću davali mito za operacije njihovih bližnjih i članova obitelji. Šimić je, također, ispitivao svjedoke kojima je odreda govorio da ih ne poznaje niti da ih je ikada vidio.

Jedna je žena tako rekla da je, nakon što je iz medija doznala da se Šimićeva supruga pet puta nije pojavila pred sudom, odlučila da će baš zato USKOK-u prijaviti kirurga Šimića koji je tražio mito za operaciju njenog supruga, piše Novi list. Svjedoci Šimića optužuju za traženje i uzimanje mita, a nekoliko njih burno je reagiralo na kirurgova protupitanja kojima je pokušao kompromitirati njihove iskaze.

Jedna je svjedokinja priznala davanje mita od 2.500 njemačkih maraka koje je Šimiću dala da bi preko reda operirao njezinog supruga.

"Prije toga doktor je mom suprugu rekao da mora čekati godinu dana na operaciju, a poslije mita je odmah došao na red. Unatoč danom novcu doktor je bio bahat. Strašno me pogodilo kad mi je za supruga nakon operacije rekao, ako se probudi - probudi, ako ne... ionako bi umro", ogorčeno je ispričala svjedokinja.

Šimić ju je tada pitao odakle joj 2500 DEM koje mu je navodno dala, a prije je tvrdila da nisu imali novca. Svjedokinja je na to pitanje ljutito odgovorila: "A otkud vama milijuni?" te dodala da je novac morala posuditi od kamatara lihvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je slobodna država"

Gotovo svi svjedoci pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić iznose jednake priče. Pacijenti u teškom stanju i bolesna srca dolaze kod Šimića na pregled koji nakon toga govori o listama za operacije na kojima pacijenti dugo čekaju. Čini se da Šimić nikada nije jasno rekao da će podmićivanje ubrzati operacije, ali isto tako nije nikada jasno rekao da ne želi novac koji su mu, kako su sami posvjedočili, članovi obitelji pacijenata sami ostavljali na stolu da bi ubrzao obavljanje operacija.

U jednom je slučaju tako Šimiću jedan svjedok rekao može li mu dati nešto novaca, na što mu je kirurg odgovorio "ovo je slobodna država". Jedna je žena, pak, posvjedočila da Šimiću nije htjela dati novac za ubrzavanje operacije iz razloga što je smatrala da se njen sin koji je poginuo u ratu nije borio za takvu državu. Međutim, njena su djeca bez njenog znanja skupila novac i odnijela ga dr. Šimiću.

Suđenje Ognjenu Šimiću nastavit će se saslušanjem novih svjedoka, članova obitelji koji su USKOK-u prijavili podmićivanje. Tereti ga se za 18 slučajeva uzimanja mita te za nezakonito pribavljanje i prikrivanje oko dva milijuna kuna.

R.I.
Foto: KBC Rijeka/HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara