Kišnica i navodnjavanje za dvostruko veći urod

BOLJIM navodnjavanjem i skupljanjem kišnice urod bi se mogao udvostručiti, misle stručnjaci na trećoj Svjetskoj konferenciji o vodama u Kyotu..

Za poljodjelstvo se troši oko 70 posto pitke vode na Zemlji, a uz sadašnji prirast stanovništva i širenje megapolisa, izvori neće biti dovoljni za napajanje čitavoga svijeta, potvrdili su stručnjaci.

"Seljak troši pet litara vode na dan, ali mu za nasade treba pet tisuća litara na dan. Zamisao nije smanjiti ukupnu potrošnju vode u svijetu, već ju ujednačiti tako što će se bolje iskoristiti", kazao je Olivier George Covers, voditelj posebnog programa FAO-a u Rimu. "Navodnjavanje je jedini čimbenik na koji je moguće djelovati radi veće proizvodnje hrane", istaknuo je.

Jedan od postupaka koji su na konferenciji dobili najveću ocjenu, navodnjavanje kap po kap i njegova primjena u uzgoju osnovih proizvoda kao što je korjenasto povrće, može više nego upola smanjiti potrošnju vode i povećati prinose, kaže David Molden iz Instituta za međunarodno upravljanje vodama.

Stručnjaci misle da se 60 posto vode za navodnjavanje troši bez potrebe i da se s natapanjem često pretjeruje. Navodnjavanje kap po kap pomoću plastičnih cijevi posebno je pogodno za sredozemne kulture, ali ne i za kukuruz i pšenicu, a još manje za rižu koja traži goleme količine vode. Zato skupljanje kišnice u najsušim područjima mora biti djelotvornije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara