Kitarović i Čobanković o pregovorima s Europskom komisijom

HRVATSKA ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i ministar poljoprivrede Petar Čobanković u ponedjeljak su na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili o daljnjim pregovorima s Europskom komisijom u vezi s Protokolom VII.

Protokolom VII, kazala je hrvatska ministrica, uredit će se trgovinski tokovi između proširene EU i RH. "Sklapanje tog Protokola predviđeno je člankom 23 privremenog sporazuma i člankom 36 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji govore o tome da će se nakon proširenja EU razgovori o novim kvotama voditi u međusobnom interesu", kazala je Grabar Kitarović dodajući da hrvatsko izaslanstvo na pregovorima i polazi s tih pozicija.

Ministrica je također podsjetila da je 17. ožujka u Bruxellesu održan drugi krug pregovora s EK oko sklapanja Protokola VII.

"Nastojimo u interesu hrvatske poljoprivrede, a istovremeno ne usporavajući procese integracija, naći najbolja i najoptimalnija rješenja vezana za ove startne pozicije i isto tako vezano za utvrđivanje kvota za pojedine proizvode" kazao je Čobanković dodajući kako Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te aktivnosti vodi u suradnji s Ministarstvo europskih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski ministar poljoprivede istaknuo je da se ?hrvatska poljopriveda mora okrenuti sebi? te dodao da Hrvatska mora pojačati konkurentnost svojih poljoprivrednih proizvoda, kako u kvaliteti tako i u cijenama.

"Mi i sada u Hrvatskoj imamo dio proizvoda s kojima smo izuzetno konkurentni i s kojima ostvarujemo vrlo dobre izvozne rezultate na tržištima", kazao je Čobanković, te dodao da Hrvatska mora odrediti svoje strateške projekte, koji se prije svega odnose na navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta te na sjetvu.

On je rekao da će ovih dana biti objavljene nacionalne kvote za proljetnu sjetvu u kojima će jasno biti naglašen interes Hrvatske u pojednim poljoprivrednim kulturama, te u području stočarstva i proizvodnje mlijeka.

Pregovori o Protokolu VII između RH i Europske komisije trebali bi biti završeni do 1. svibnja, kada će se EU proširiti na nove članice, a treći krug
pregovora trebao bi, kako se najavljuje, biti održan u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara