KLANJEC: RESTAURIRAN ERDOEDYJEV SARKOFAG

Nakon restauracije u klanječki je franjevački samostan ovih dana vraćen sarkofag, izrađen od engleskog kositra s mnogobrojnim pozlaćenim ukrasima, u kojem su bili posmrtni ostatci hrvatskoga bana Sigismunda Erdoedyja (15961639).

Obnovljen je u bečkoj radionici Josepha Zieglera, u koju je otpremljen 12. rujna 2002. godine.

Iz samostanske kripte izvađen je i obnovljen i sarkofag u kojem je bio pokopan Emerik (1620-1690), unuk Tome (1558-1624), hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog bana koji je 1593. sudjelovao u pobjedičkoj bitki s Turcima kod Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Restaurirani sarkofazi postavljeni su u posebno uređenoj prostoriji franjevačkog samostana, koji je utemeljio Sigismund. Uz samostan je crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, a u njezinim su kriptama još neka neistražena posljednja počivališta iz loze Erdoedyja, koja je dugo vladala tim dijelom Hrvatskog zagorja.

Restauracija je obavljena na poticaj Restauratorskog zavoda, a Ministarstvo kulture dosad je u nju uložilo oko 500 tisuća kuna. Očekuje se da će se na proljeće nastaviti istraživanja kripti u klanječkoj crkvi, a tada će se urediti i prostorija u kojoj će biti izložena iznimno vrijedna umjetnička djela.

(Hina) pp ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara