Klestil: Austrija podržava sva hrvatska nastojanja na putu u EU

AUSTRIJA u potpunosti podržava sva nastojanja Hrvatske na njezinu putu u Europsku uniju i želi da pregovori o punopravnom članstvu otpočnu što prije, izjavio je u petak u Beču austrijski predsjednik Thomas Klestil nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

´Imao sam prigodu još jednom potvrditi da će Austrija poduprijeti sva Hrvatska nastojanja na njezinu putu prema Europskoj uniji´, rekao je predsjednik Klestil dodajući da je premijeru Račanu izrazio želju da što prije dođe do otvaranja pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

Austrijski predsjednik je nakon polusatnog razgovora s premijerom Račanom također poželio puno uspjeha sljedeći tjedan, kada će Hrvatska predati službeni zahtjev za članstvo u EU.

Zahtjev će 21. veljače u Ateni predati premijer Račan grčkom premijeru Costasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća. Predsjednik Klestil je izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Austrije, istaknuvši da je njegova zemlja najveći investitor u Hrvatskoj ispred SAD-a i Njemačke.

´Hrvatska visoko cijeni podršku za ulazak u EU koju ima od Republike Austrije´, izjavio je premijer Račan.

´Hrvatski narod pamti podršku koju je dobivao kada mu je bilo najteže u borbi za neovisnost i stoga ne držimo slučajnim da je upravo austrijski Parlament prvi ratificirao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU´, rekao je Račan.

Hrvatski premijer se odmah nakon sastanka s Klestilom sastao i s kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara