Klijentima najviše kamate u Europi, predsjedniku Zagrebačke banke plaća od 166,000kn

PREDSJEDNIK uprave Zagrebačke banke, koja je u vlasništvu talijanskog Unicredita, nominalno prima najveću plaću u Hrvatskoj: prosječno 166,000kn mjesečno.

Nacional u najnovijem broju navodi i imena drugih managera s najvišim primanjima prošle godine, to su najčešće bankari te manageri financijskih i mirovinskih fondova.

Tako je Božo Prka predsjednik Uprave PBZ-a, primao približno 95,000kn mjesečno, a Boris Galić iz A-Z fonda 112,000 kn, itd.

Autor teksta u Nacionalu naglašava kako neki hrvatski manageri primaju dio plaće u inozemstvu, a uz domaći i strani dio plaće uživaju niz benificija i bonusa koji su ukupno veći od plaće.

"Teško će biti braniti tako visoke plaće bankara dok njihove banke nemilosrdno deru klijente najvećim kamatama u Europi. Kako braniti enormno visoka primanja u mirovinskim fondovima dok stotine tisuća umirovljenika imaju penziju manju od tisuću kuna?" - pita se Nacionalov novinar Mladen Pleše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas faca, sutra štraca

Na popisu onih koji imaju prihode između 60 i 140 tisuća kuna su i vlasnik Agrokora Ivica Todorić. direktor TDR-a Ante Vlahović, vlasnik Gavrilovića George Gavrilović, direktor Plive Željko Čović, direktor Podravke Željko Marinac, direktor Lure Željko Perić itd. Predsjednik uprave HT-a prijavio je "samo" 35,000kn.

Pleše navodi kako "u Hrvatskoj nije bilo previše sreće s uspješnim managerima i poduzetnicima". Od 12 dobitnika nagrade za najboljeg managera godine, 7 ih je završilo u mirovini, a neki poput Kutle i u zatvoru.

Jedan od dobitnika spomenute nagrade je i vlasnik brodogradilišta "Viktor Lenac" Damir Vrhovnik, nerijetko nazivan "SDP-ovim Kutlom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara