Klimatske promjene prijete Chiantiju

SLAVNO vino iz Toskane, "Chianti Classico" moglo bi postupno nestati zbog klimatskih promjena u tom talijanskom gorju, drže tri američka stručnjaka kako u ponedjeljak prenosi list "La Repubblica".

"Držimo da bi za pedeset godina u Chiantiju, gdje su ljeta vrlo topla, temperatura mogla prosječno porasti za dva stupnja zbog čega će vinogradi biti izloženiji napadima parazita", rekao je jedan od tri znanstvenika, Gregory Jones, sa Sveučilišta Južnog Oregona.

"Kakvoća vina više neće biti ista, Chianti će biti drugačiji ako se ne poduzmu određene mjere", dodao je.

Gregory Jones, Owen Cooper i Michael White su to objavili u nedjelju na 32. Svjetskom kongresu geologije koji još traje u Firenzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njihovom istraživanju klima Toskane će sve više nalikovati klimi Sjeverne Afrike: vrućina, suh zrak i pljuskovi promijeniti će originalni recept "Chianti Classica" kojeg je u 19. stoljeću stvorio baron Bettino Ricassoli. Postotak alkohola, boja i bouquet vina biti će bliži sicilijanskim vinima.

"Za 50 godina idealni klimatski uvjeti za proizvodnju onoga što danas nazivamo chianti nalazit će se u Njemačkoj gdje se danas proizvodi crni pinot, a za proizvodnju šampanjca ili vina Bordeaux na jugu Engleske", nastavio je Jones.

Trenutno je više od 580 talijanskih proizvođača upisano u kooperativu "Chianti Classica". Svake godine se proizvede trideset milijuna boca u vrijednosti od 500 milijuna eura.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara