Klinika za dječje bolesti obilježava 55 godina rada i 10 godina od raketiranja

Klinika za dječje bolesti iz Klaićeve obilježit će početkom svibnja 55. godišnjicu rada i 10. godišnjicu raketiranja kada je, prilikom srpskog napada na Zagreb 3. svibnja, jedna raketa pala na bolnicu te usmrtila jednu, a ranila 53 osobe. L

Ravnatelj Klinike Ivan Fattorini najavio je da će tijekom događanja 3. i 4. svibnja u HNK-u biti prigodno predstavljeni dokumentarni film i knjiga "Dječja bolnica kao meta", te održan stručni simpozij "Djeca stradalnici Domovinskog rata" na kojemu je prijavljen veliki broj predavača iz cijele Hrvatske.

U vrijeme napada u 12.10 sati sudionici skupa okupit će se ispred bolnice i simbolično prisjetiti tih dramatičnih trenutaka 1995. godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Tijekom Domovinskog rata u bolnici je obrađeno 213 ranjene djece, od čega je 97 primarno liječeno u Klaićevoj, dok su ostala bila evakuirana iz ratnih i regionalnih bolnica.

Ni jedno dijete, a radilo se većinom o ranjenima uslijed granatiranja, nije umrlo.

Obilježavanje 55. godišnjice bolnice bit će u znaku dvaju novih projekta - informatizacije klinike koja bi trebala završiti do kraja ove godine, te puštanja u rad novog uređaja za transplantaciju matičnih stanica u djece oboljele od malignih tumora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima voditeljice onkološkog odjela Jasminke Stepan, radi se o rijetkim bolestima koje zahtjevaju intenzivno liječenje, no zahvaljujući suvremenim metodama danas ozdravi dvoje od troje oboljele djece.

Korištenje citostatika zbog uništenja tumora onemogućava stvaranje krvnih stanica u djece što može dovesti do smrtnog ishoda. Transplantacijom matičnih stanica pomoću aparata omogućava se regeneracija koštane srži pa bolesnik ima dovoljno krvnih stanica neophodnih za preživljavanje.

Uz pomoć udruge Hrabro srce prikupljena su dva milijuna kuna tako da bi novi uređaj trebao biti pušten u rad početkom svibnja.

Kanadska veleposlanica u Hrvatskoj Stefanie Beck predala je danas Odjelu onkologije ček od 240.000 kuna, koliko je prikupljeno na ovogodišnjoj tradicionalnoj utrci Terry Fox Run.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara