Kloniranjem majmunskih embrija znanost korak bliže kloniranju ljudi

TIM znanstvenika Oregonskog nacionalnog centra za istraživanje primata na čelu s dr. Olegom Mitalipovom je uspio klonirati nekoliko embrija na temelju stanica odraslih rezus makakija, te tako po prvi put obavio uspješno kloniranje primata, učinivši tako značajan korak prema budućem kloniranju ljudi.

Tehnologija je još u povojima, te Mitalipovljev tim - koji je surađivao s jednim kineskim laboratorijem - još nije uspio ubaciti embrije u maternice ženki rezus-makakija. Međutim, i to što su embriji umjetno stvoreni na temelju stanica odraslih majmuna je veliki napredak. Kako piše Independent, među biolozima je postojalo mišljenje da su embriji primata suviše delikatni te da se oni ne mogu klonirati, odnosno barem ne istim tehnikama kojima su klonirane druge, primitivnije životinje.

Profesor Don Wolf, znanstvenik koji je do nedavnog umirovljenja radio na projektu, tvrdi da je Mitalipovljev tim koristio nove tehnike - koje se ne temelje na UV-zrakama i bojama - te ne oštećuju delikatni embrij.

Nakon što je 1997. klonirana znamenita ovca Dolly, znanstvenici širom svijeta su uspjeli klonirati miševe, mačke, pse, konje i krave.

Dosada su neke opskurni pojedinci i grupe - iz znanstvenih ali ne-znanstvenih krugova - tvrdili da su uspješno klonirali ljude, ali nijedna od tih tvrdnji nije bila znanstveno potvrđena.

UN je, pak, posebnim priopćenjem pozvala na svjetsku zabranu kloniranja ljudi osim za "terapeutske i istraživačke svrhe", obrazloživši to tvrdnjom kako će tako stvoreni klonovi biti predmetom "zloupotrebe, predrasuda i diskriminacije".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara