Kloriranje bazena povezano s astmom u djece

JEDAN od krivaca za povećanje broja djece oboljele od astme mogao bi biti i klor koji se koristi za dezinfekciju vode u bazenima, tvrde znanstvenici.

Redovito plivanje u zatvorenim bazenima povezano je s propadanjem staničnih stijenki koje štite pluća, pokazala je najnovija studija, a među djecom koja često plivaju u bazenu, učinak klora jednak je oštećenjima pluća u pušača.

Stručnjaci kažu da to otkriće otvara pitanje korištenja pročišćivača koji ne sadrže klor. Kada klor reagira s organskim tvarima kao što su urin ili znoj, nastaje nekoliko nusproizvoda, među njima i nitro-triklorid.

Stručnjaci, predvođeni dr. Alfredom Barnardom s Katoličkog sveučilišta Louvain u Bruxellesu, odlučili su provjeriti utječe li taj plin u zatvorenim bazenima na stanične stijenke koje štite pluća.

Znanstvenici su mjerili razinu plućnih proteina povezanih s oštećenjem stanica u krvi 226 zdrave djece. Seoska i gradska djeca redovito su od ranoga djetinjstva plivala u zatvorenim bazenima svakoga tjedna ili svakih 14 dana.

Znanstvenici su također analizirali uzorke krvi šesnaestero djece u dobi od pet do 14 godina i 13 odraslih osoba od 26 do 47 godina prije i poslije plivanja kako bi provjerili brzinu djelovanja nitro-triklorida.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je pokazala da je redoviti boravak u bazenu znatno povezan s propadanjem respiratornog epitela, staničnih stijenki koje štite pluća. To ih čini "propusnima" i potencijalno ranjivijima na alergene. Istraživanje je pokazalo i da je razina proteina znatno veća nakon samo jednog sata provedenog uz bazen, a ne u njemu.

Napetost u prsima nakon vježbe i razvoj astme također su povezani s vremenom provedenim u zatvorenim bazenima.

Stručnjaci kažu da se plivanje preporučuje astmatičarima zbog kombinacije toplog, vlažnog zraka i vježbe, no dodaju da to nije dobro ako je zrak pun otrova.

Klorirani unutarnji bazeni mogu objasniti povećanje broja djece oboljele od astme i pozivaju na dodatna istraživanja koja bi provjerila njihovo otkriće, zaključili su znanstvenici.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara