Knin: Proslava 12. obljetnice priznanja Republike hrvatske

U POVODU 12. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske danas je na Kninskoj tvrđavi otkriven spomenik podignut u sjećanje na sve žrtve pale za hrvatsku državu.

Skulptura "Pad pod križem", rad akademskog kipara Tomislava Ostoje, s 25 kamenih postolja simbolizira šahovska polja s hrvatskog grba, a brončane stijene oblikuju križ koji simbolizira patnje i stoljetnu borbu hrvatskog naroda za svoju domovinu, kazao je otkrivajući spomenik kninski gradonačelnik Vinko Marić.

Spomenik, postavljen tik do crkvice sv. Barbare, nalazi se ispod još jednog simbola hrvatske državnosti, glasovitoga velikog hrvatskog stijega podignuta na Kninskoj tvrđavi nakon pobjedonosne akcije "Oluje" u Domovinskom ratu, dodao je Marić.

Svečanosti je osim gradskih dužnosnika nazočio i šibensko-kninski župan Duje Stančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Kninskom muzeju na Tvrđavi otvorena je i izložba akademskog slikara Sergeja Mihića "Dijete koje darove nosi". Kako je riječ o velikom broju izložaka, uglavnom sakralne tematike, postavljeni su na dva mjesta: u staroj i novoj galeriji Muzeja.

Svečanost je koncertom uveličao prof. Marin Lavošević, orguljaš u zagrebačkoj katedrali. On je svirao na električnom glasoviru što ga je danas Muzeju darovao Zagrebački autobusni kolodvor, ujedno glavni sponzor današnje svečanosti. Dar je uručio direktor zagrebačke tvrtke Vjekoslav Karera.

Proslava 12. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske nastavlja se večeras književnom večeri koju priređuju kninski ogranak Matice hrvatske i Gradsko poglavarstvo. Tom će zgodom o hrvatskoj književnosti govoriti akademici Dubravko Jelčić i Nediljko Mihanović.

(Hina) av dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara