Kninski gradonačelnik za proglašenje stanja elementarne nepogode

KNINSKI gradonačelnik Vinko Marić zatražio je od šibenskokninskog župana Duje Stančića da proglasi stanje elementarne nepogode za kninsko područje koje je već dva dana, zbog temperature niže od minus pet Celzijevih stupnjeva, okovano ledom, a naselja Plavno, Vrpolje, Biskupija i Golubić nemaju struje.

Najteže je Hrvatima prognanima iz Bosne i Hercegovine koji su smješteni u bungalovima u bivšem vojnom naselju u Golubiću. U njemu živi 21 obitelj s tridesetak male djece od kojih je jedno novorođenče. Nakon nestanka struje ostali su bez grijanja jer električne grijalice ne rade, a nemaju dimnjaka pa se ne mogu grijati niti na drva.

Po riječima Nikole Gvozdenovića, predsjednika kninske Udruge doseljenih Hrvata, na nekoliko su bungalova sami napravili otvore za dimnjak, pa su uspjeli montirati peći na drva kako se ne bi smrznuli, ali je to za sve njih premalo. Radnici Elektre su na terenu, ali ne vjeruju da će uskoro otkloniti kvar na električnim vodovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kninski gradonačelnik jutros je donio odluku da će grad Knin obiteljima prognanih Hrvata u Golubiću kupiti 21 plinsku grijalicu koje će im zajedno s plinom biti isporučene do večeras.

U kninskom Caritasu, koji se skrbi za oko 2400 kninskih obitelji, kažu da imaju dovoljno hrane za iduća tri mjeseca. Problem je s ogrjevom i pećima na kruto gorivo za socijalno ugrožene obitelji. Oko 150 takvih obitelji podnijelo je u prosincu prošle godine zahtjev da im se dodijeli besplatni ogrjev i peći. Kninski Caritas uspio je nabaviti peći za sedam najugroženijih obitelji te desetak grijalica na struju za izbjegle Hrvate iz BiH koji su smješteni u Golubiću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara