Knjiga o planinama osvojila nagradu Guardiana

ROBERT MACFARLONE osvojio je nagradu lista Guardian za prvu knjigu nekog autora, vrijednu 10.000 funti, za dokumentarnu knjigu o planinama, javlja proteklog vikenda BBC.

Knjiga "Mountains of the Mind" pobijedila je djelo "Brick Lane" Monice Ali, kao i dobitnika nagrade Booker, knjigu "Vernon God Little" DBC Pierrea.

Članica žirija, spisateljica Sarah Waters, ocijenila je pobjedničku knjigu "poetičnom i prekrasno napisanom".

Radi se o kulturnoj povijesti planina, od prije 300 godina, kad su se smatrale nepoželjnim i stranim, do današnjih dana.

U užem izboru bile su i knjige "Stasiland" Anne Funder i "Into the Silent Land" Paula Broksa. U ocjenjivačkom odboru za nagradu "Guardian First Book Prize" sjedili su pisac Blake Morrison, profesor Steven Rose, voditeljica Sheena McDonald i komičar Bill Bailey, dok je predsjedavala Claire Armistead.

Blake Morrison je za knjigu "Mountains of the Mind" izjavio: "Čak će i ljudi koji se, kao ja, boje popeti bilo gdje drugdje osim na vlastiti prag, biti očarani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada uzima u obzir mišljenje skupina čitatelja diljem Velike Britanije.

Armistead, književna urednica Guardiana, izjavila je: "Knjiga Roberta Macfarlanea nudi zadivljujući uvid u snagu kojom planine utječu na modernu imaginaciju, kroz geologiju, povijest, književnost i njegovo vlastito iskustvo planinarenja. Ovaj briljantni mladi akademski profesor piše sa samopouzdanjem, elegancijom i strašću koja može uvjeriti i najnevoljkijeg čitatelja iz fotelje da mu se pridruži na njegovu putovanju".

Macfarlane radi na Emmanuel Collegeu na sveučilištu Cambridge i živi u tom gradu.

(Hina) pgo bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara