Koalicija Istra protiv društva Brijuni Rivijera

Ugovor o osnivanju društva Brijuni Rivijera je štetan pa će Koalicija Istra inicijativom za izmjenu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima onemogućiti jeftinu rasprodaju atraktivnog hrvatskog zemljišta i klasičnu kupoprodaju, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici koalicije koja okuplja istarski LS, HSLS, HNS i Demokratske stranke zelenih.

Oni traže da se zakonskim izmjenama prisili državu da vlasništvo nad zemljištem prenese na jedinice lokalne samouprave, uz odredbu o zabrani prodaje i otuđivanja tog zemljišta te njegova prenošenja na nove vlasnike iza kojih najčešće stoji strani kapital.

Petar Simonetti s Pravnog fakulteta u Rijeci iznio je prijedlog za uvođenjem instituta prava građenja, zakupa i koncesije kao načina upravljanja zemljištem od kojih bi najveće koristi imali gradovi i općine, odnosno građani.

Ivan Stanić iz LS-a ogorčen je što se tako važan državno-županijski projekt realizira iza leđa građana. "Tim projektom, kao i svim dosadašnjim, IDS i njegov predsjednik Ivan Jakovčić pretvaraju autonomiju lokalne samouprave u autonomiju lokalne samoposluge. Ako građani Istre ne ustanu protiv toga, bit će uskoro najamni radnici stranim vlasnicima", poručio je Stanić koji je uvjeren da Jakovčić u sprezi s HDZ-ovom vlašću i stranim kapitalom zapravo vodi privatni biznis.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Vareško iz HNS-a najavio je da će se putem saborskih zastupnika stranaka okupljenih u Koaliciju Istra pokušati u saborsku proceduru uputiti prijedlog spomenutih zakonskih izmjena u korist jedinica lokalne samouprave koje bi upravljale zemljištem i ubirale rentu.

Pulski odvjetnik Andrija Rebrović usprotivio se privatizaciji zemljišta koja se predviđa ugovorom o osnivanju Brijuni Rivijere, tražeći da to zemljište pripadne Puli i Vodnjanu.

(Hina) xbžuž ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara