Koalicija Srpska sloga: Generali su zamjenski krivci za tadašnji državni vrh Hrvatske

Koalicija Srpska sloga: Generali su zamjenski krivci za tadašnji državni vrh Hrvatske

Foto: AFP

KOALICIJA Srpska sloga hrvatskoj se javnosti obratila priopćenjem povodom haških presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Haška presuda hrvatskim generalnima, kao i ranije presude počiniteljima ratnih zločina sa srpske strane u Hrvatskoj izražavaju stvarnost onoga što se događalo u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća", pišu iz srpske sloge te dodaju kako to nije presuda hrvatskom narodu i hrvatskoj državi i njegovom pravu da brani svoju slobodu već je presuda onima "iz redova hrvatskog naroda koji su slobodu i pravo na građansku jednakopravnost pokušavali uskratiti građanima Hrvatske, i to onima srpske nacionalnosti, pored ostalog, i činjenjem zločina i etničkim čišćenjem".

"Presudu iskoristiti za suočavanje s tamnom stranicom nedavne prošlosti"

"Zato presudu generalima  Gotovini i  Markaču pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Haagu Hrvatska treba iskoristiti kao priliku za samorefleksiju, za suočavanje s tamnom stranicom nedavne prošlosti, za prestanak ksenofobičnog ponašanja, za poslijeratnu normalizaciju i za pomirenje između većinske hrvatske nacionalne zajednice i srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj", pišu iz Srpske sloge.

Dodaju kako iznenađenje hrvatske javnost presudom proizlazi iz činjenice da su mediji o suđenju izvještavali "kao da su glasnogovornici Gotovinina tima, umjesto da su  vođeni profesionalnim standardima i dužnošću o procesu objektivno obavještavali hrvatsku javnost".

"Državna politika se u 20 godina nije bila spremna ozbiljno suočiti s prošlošću"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su svoj posao radili profesionalno, proces bi sam po sebi, i prije izricanja presude, utjecao na suočavanje s prošlošću. Budući da proces nije bio iskorišten za suočavanje s prošlošću, kao što je tako utjecao proces protiv Norca i gospićke skupine ili proces protiv Norca i generala Ademija za zločine u Medačkom džepu, ne bi bilo dobro da zbog utjecaja onih, među kojima su i osobe koje je Haaški tribunal prepoznao kao sudionike zločinačkog pothvata, njihova utjecaja na javnost i zamagljivanja konteksta i značenja presude, i sama presuda ostane tek neiskorištena prilika za takvu poratnu normalizaciju društva", napisali su iz Srpske sloge.

Smatraju kako je šokiranost društva presudama posljedica državne politike posljednjih 20 godina, jer se ona nikada nije bila spremna ozbiljno suočiti sa vlastitom prošlošću te se "potpuno nekritički odnosila prema zločinima sa hrvatske strane". "Nesankcioniranjem zločina, i njegovim upornim negiranjem, država je željela nametnuti osjećaj kolektivne krivice hrvatskom narodu što nikako nije i ne smije biti slučaj, a hrvatski generali su samo kolateralne žrtve takve politike i zamjenski krivci za tadašnji politički vrh Hrvatske", pišu iz Srpske sloge.

"Presuda Haškog suda otvara povijesnu šansu"

Dodaju da posljedice djelovanja nekih političkih i vojnih aktera da hrvatske strane u Oluji i 15 godina nakon nje još uvijek opterećuju Hrvatsku te da je znatan dio njenog teritorija i danas demografski, ekonomski i razvojno devastiran.

"Za otklanjanje posljedica  devastacije na geografskom prostoru  gdje su  prije rata živjeli pripadnici srpske nacionalne zajednice u velikom broju, normalizacija i pomirenje su nužni preduvjeti, a presuda Haaškog tribunala za to otvara povijesnu šansu. Uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, to je važna pretpostavka potpunoj demokratskoj konsolidaciji i afirmaciji načela vladavine prava, pravne države i sigurnosti, te jednakih šansi za sve hrvatske državljane", zaključuju iz Srpske sloge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara