Koalicijske snage pustile dosad 7.000 iračkih zarobljenika

KOALICIJSKE snage pustile su na slobodu oko 7.000 zarobljenika uhvaćenih tijekom rata u Iraku, kazali su u četvrtak američki dužnosnici obrane.

Zarobljeni pripadnici palog režima iračkog predsjednika Sadama Huseina koji su na listi traženih su pod američkim nadzorom u Bagdadu, dok je još 500 zarobljenika smješteno u kamp Um Qasr na jugu Iraka, gdje su zadržani radi daljnjih ispitivanja, rekao je američki pukovnik John Della Jacono.

Među tih 500 zarobljenika je i jedna žena, viši irački vojni dužnosnici paravojni borci i oko 180 osoba koji su počinili razne zločine poput niza razbojstava i pljački banaka koje su uslijedile nakon krha Sadamove vlasti prošli mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon oslobađanja više od 7.000 zarobljenih u ratu, oko 2.000 osoba je još uvijek zadržano, te se oni razvrstavaju i iz te skupine dnevno izranja sve više boraca i osoba osumnjičenih za civilne zločine, kazao je Della Jacono. Dodao je da razdvajaju kriminalce od vojnika.

Gotovo polovica od puštenih zarobljenika bili su civili pronađeni na bojnom polju ili irački vojnici nižeg ranga koji su dali prisegu da se više neće boriti prema dogovoru o puštanju, izjavio je on novinarima u Pentagonu telefonskim putem iz Iraka. Pojasnio je da ako pušteni prekrše taj dogovor da mogu biti optuženi za ratne zločine.

(Hina) rub

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara