Koalicijski partner filipinske predsjednice naredio masakr 57 pristaša političkog protivnika

Koalicijski partner filipinske predsjednice naredio masakr 57 pristaša političkog protivnika

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

BIVŠI politički saveznik filipinske predsjednice Glorie Arroyo i još 196 drugih osoba optuženi su za ubojstvo 57 ljudi u politički motiviranom masakru koji se odigrao pred izbore u studenome prošle godine.

Šef muslimanskog klana i bivši guverner provincije Maguindanao Andal Ampatuan je među onima koji su optuženi za ubojstvo 57 ljudi. Optužbe za bivšeg guvernera podignute su nakon što je njegovu sinu istoga imena i prezimena već počelo suđenje zbog organiziranja ubojstava.

Ubili ih kada su izbornoj komisiji htjeli predati kandidaturu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo tvrdi kako je sin bivšeg guvernera zajedno sa svojih sto naoružanih ubojica oteo i ubio žrtve kako bi zaustavio političkog protivnika, Esmela Manguadadatu, da se kandidira za novog guvernera. Među ubijenima bili su političareva žena i trudna sestra te 30 novinara koje je Maguindanao poslao da izbornoj komisiji predaju njegovu kandidaturu.

Otac i sin ubojice bili su članovi vladajuće koalicije predsjednice Arroyo, a iz nje su izbačeni nakon masakra. Filipinska predsjednica je obitelj Ampatuan opskrbljivala naoružanjem te im dopustila stvaranje privatne vojske u provinciji.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara