Kod govornika različitih jezika ne aktiviraju se isti dijelovi mozga

GOVORNICI mandarinskog kineskog koriste više dijelova mozga nego osobe koje govore engleski, tvrde znanstvenici.

Za razliku od govornika engleskog jezika, kod kojih se aktivira jedna strana mozga, govornici mandarinskog jezika koriste se s obje strane mozga, otkrili su znanstvenici iz Wellcome Trusta.

"Jako nas je iznenadilo kad smo otkrili da se u osoba koje govore različite jezike mozak aktivira na drukčiji način", rekla je dr. Sophie Scott, psihologinja iz Wellcome Trusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok govornici engleskoga slušaju sugovornika, aktivira se lijevi sljepoočni režanj mozga, ali govornici mandarinskoga jezika koriste i lijevi i desni režanj koji se inače aktiviraju pri otkrivanju melodija, glazbenih i jezičnih. U mandarinskom kineskom intonacija je bitna jer istoj riječi daje različito značenje.

"Mislimo da govornici mandarinskog kineskog intonaciju i melodiju prepoznaju desnim sljepoočnim režnjem kako bi odredili točno značenje određene riječi", rekla je dr. Scott.

Istraživanje bi, misli dr. Scott, moglo pokazati što se događa s osobama koje nakon moždane kapi moraju ponovno naučiti govoriti.

"Čini se da struktura jezika koji naučite u djetinjstvu utječe na razvoj strukture mozga. Izvorni govornici engleskog jezika teško uče mandarinski", rekla je dr. Scott.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara