Kod Indije otkriven najveći krater na svijetu zbog čijeg nastanka su izumrli dinosauri

Kod Indije otkriven najveći krater na svijetu zbog čijeg nastanka su izumrli dinosauri

Tekst: I.Kri.
Foto: sciencedaily.com

BAZEN Shiva se nalazi kod zapadnoindijske obale te služi kao crpilište nafte i plina. No, ako su najnovija istraživanja točna, to bi mogao postati najveći krater na svijetu zbog čijeg nastanka su prije 65 milijuna godine izumrli dinosauri.

Sankar Chatterjee sa sveučilišta Texas Tech i njegov tim znanstvenika proveli su veliko istraživanje u bazenu Shiva, depresiji koja se posljednjih godina intenzivno minira zbog zaliha nafte i plina. Rezultati istraživanja će se objaviti na ovogodišnjem skupu geologa u Portlandu, piše Science Daily.

Tijelo promjera 40 kilometara udarilo u Zemlju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo u pravu, ovo je najveći krater na našem planetu", rekao je Chatterjee te dodao kako smatraju da je tijelo veličine promjera 40 kilometara potrebno da napravi ovakav krater. Dodao je i kako takvo tijelo pokreće svoju vlastitu tektoniku.

Za usporedbu, objekt koji je pogodio Yucatan Peninsulau, a za koji se do sada smatralo da je ubio dinosaure, bio je širine od osam do 10 kilometara. Pretpostavlja se kako je udar potaknuo vulkanske erupcije na Deccan Trapsu, a rezultat toga bilo je pola milijuna kilometara površine prekrivene izljevima balzatne lave debljine do dva kilometra. Tim znanstvenika vjeruje kako je to dovelo do odvajanja Sejšela od indijske tektonske ploče i pokrenuo njihovo kretanje prema Africi.

Iridij u kamenju iz centra dokazao bi udar

Istraživači se nadaju kako će krajem godine otići u Indiju i istražiti kamenje iz centra kratera kako bi dokazali da je bazen nastao pri snažnom udaru. Očekuju da će u tom kamenju pronaći velike količine iridija koje se nalaze i u asteroidima, a time bi dokazali kako je krater nastao u udaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara