Kod Skradina počela sadnja najvećeg maslinika u Dalmaciji

DJELATNICI šibenske Šumarije danas su počeli saditi masline na području Vlake pokraj Skradina gdje Hrvatske šume (HŠ) na terenu od 12 hektara podižu najveći maslinik u Dalmaciji, s ukupno 4000 stabala.

Projekt je izradio Institut za mediteranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a u podizanje maslinika bit će uloženo oko 2,4 milijuna kuna.

Jednu je sadnicu simbolično zasadio predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Željko Ledvinski.

U povodu početka sadnje maslinika održana je i konferencija za novinare na kojoj su o tom projektu Hrvatskih šuma, uz Željka Ledvinskog, govorili i direktor šibenske Šumarije Branko Kekelić, upravitelj Uprave HŠ-a za Dalmaciju Ivan Leko i direktor Instituta za mediteranske kulture Slavko Perica.

Hrvatske šume u podizanju maslinika vide višestruku korist - u njima je najmanja mogućnost izbijanja požara, razvija se i obnavlja autohtona vegetacija na opožarenim ili zapuštenim površinama, a od te nove djelatnosti očekuju i određeni prihod, rekao je Ledvinski.

Po riječima Slavka Perice, taj će maslinik za pet do šest godina, godišnje davati 100.000 kilograma maslina i prihod od milijun kuna.

Institutu za mediteranske kulture taj projekt služi i da pokaže kako na neiskorištenom terenu Dalmatinske zagore postoji mogućnost suvremenog načina podizanja maslinika i proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja, naglasio je.

To je skradinsko područje prije 20-ak godina bilo pokriven borovom šumom koja je, međutim, izgorjela u požaru, a nakon što je nikla nova šuma, ponovno ju je progutala vatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenska je Šumarija to područje posljednjih godina u nekoliko navrata pokušala pošumiti, ali im to nije uspjelo.

Kada su u Hrvatskim šumama došli na ideju da na vlastitom zemljištu, koje su poharali požari, počnu saditi masline, u suradnji s Institutom za mediteranske kulture iz Splita, odabrana je upravo lokacija Vlake, u zaleđu Skradina.

To je prvi maslinik koji podižu Hrvatske šume, preko kojih se od 1999. plasira kredit Svjetske banke namijenjen razvoju maslinarstva.

Zahvaljujući tomu do sada je podignuto ili obnovljeno 825 hektara maslinika na privatnom zemljištu i u kooperaciji s nešto manje od 1800 obiteljskih gospodarstava, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Željko Ledvinski.

HŠ planira zasaditi masline na ukupno 1200 hektara zemljišta.

(Hina) df sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara