Kod talijanskih državljana zapljenjeno 1350 ubijenih zaštićenih ptica

HRVATSKI carinici su jučer popodne na Graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića u automobilu dvojice talijanskih državljana zaplijenili 1350 komada zaštičenih vrsta ptica, uglavnom poljskih ševa čija je ukupna vrijednost veća od milijun kuna (800 kuna po komadu), priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Od zapljenjenih ptica, 1059 su poljske ševe, očišćene i na ledu, 288 poljske ševe s perjem, te dvije velike strnadice i jedan čvorak s perjem.

Ministarstvo navodi da je u zadnjih šest mjeseci protiv talijanskih državljana pokrenuto 14 prekršajnih prijava zbog istog (ne) djela.

Ministarstvo navodi da je glavna sezona lova počela i da krijumčari pokušavaju pronaći nove pravce ilegalnog prenošenja. Također navodi da je velika akcija za suzbijanje ilegalnog odstrjela i krijumčarenja, koju je pokrenula inspekcija počela donositi značajne rezultate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer otkriveni talijanski državljani ptice nisu prijavili na carini, a carinici su ih pronašli u prtljažniku automobila.

Carinicima su pokazali fotokopije veterinarske dokumentacije prema kojoj su ptice ubijene u Rumunjskoj, no budući da nisu imali originalne dokumente, granične su službe protiv njih pokrenule postupke za oduzimanje ptica i kažnjavanje.

Inspekcija zaštite prirode pokrenut će protiv počinitelja prekršajni postupak pred nadležnim sudom u Metkoviću.

Inspekcija je o toj zaplijeni jučer popodne zaprimila telefonsku dojavu. O slučaju je obavijestila i stručne službe u Sloveniji, koje su potvrdile da su i oni prije nekoliko dana (11. listopada) zaplijenili 350 ptica s lažnim rumunjskim dokumentima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara