Kod Zvornika pokopana tijela Bošnjaka iz Srebrenice

U NEDAVNO otkrivenoj masovnoj grobnici kod sela Liplje u okolici Zvornika u istočnoj Bosni najvjerojatnije su pokopana tijela Bošnjaka iz Srebrenice ubijenih tijekom srpnja 1995. godine, izjavila je u srijedu glasnogovornica Županijskog tužiteljstva u Tuzli Jasna Subotić.

Ona je novinarima potvrdila da su nastavljeni radovi na ekshumaciji grobnice koji su počeli u utorak te da je do sada pronađen veći broj izmiješanih kostiju.

Forenzički stručnjaci pretpostavljaju da su posmrtni ostaci žrtava pronađeni na ovoj lokaciji nekoliko puta premještani.

Tijekom prva dva dana ekshumacije, iz grobnice su iskopani nekompletni posmrtni ostaci šest osoba.

Istodobno je pronađen veći broj kostiju za koje je utvrđeno da ne pripadaju niti jednom od pronađenih skeleta.

Grobnica kod sela Liplje vjerojatno je sekundarna što znači da su na tu lokaciju premještana tijela osoba prvobitno ubijenih i pokopanih na nekom drugom mjestu.

Premještanje posmrtnih ostataka iz primarnih grobnica vojska i policija bosanskih Srba masovno je obavljala neposredno po završetku rata u BiH u pokušaju da se od istražitelja Haškog tribunala prikriju tragovi počinjenih zločina i masovnih ubojstava zarobljenika.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara