Kofi Annan: sve zaraćene strane gubitnici u iračkom ratu

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan u četvrtak je rekao da ne vidi šansu za neposredni prekid vatre u ratu koji SAD vodi u Iraku te upozorio sve strane da bi mogle završiti kao gubitnici.

"Ako me pitate vidim li ikakvu mogućnost za neposredni prekid vatre, moram reći ne", rekao je u intervjuu za satelitsku televiziju al-Jazeera. "Želio bih kad bi mogli reći da takva mogućnost postoji i da će poziv Vijeća sigurnosti voditi k tome, no ja je ne vidim", rekao je Annan.

"Uvijek govorim da je rat katastrofa za sve ljude i da će svi izaći kao gubitnici. Boli me sve to što se događa", kazao je.

Annan je napomenuo kako ne može reći koliko dugo će rat trajati i ponovio kako je upitna legitimnost rata kojeg je poveo SAD. "Jasno sam rekao da preferiramo mirno rješenje i da ne želimo biti prisiljeni gledati ono što se danas događa", rekao je.


Naglasio je da se zaraćene strane moraju za civile brinuti prema svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara