Kofi Annan traži od G8 više napora u suzbijanju siromaštva

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zatražio je u nedjelju od zemalja članica G8 da poduzmu više napora u suzbijanju siromaštva u svijetu, koje postaje sve veći problem u Africi, Latinskoj Americi i čak i u Europi."Sve više ljudi živi u siromaštvu u Latinskoj Americ, subsaharskoj Africi i središnjoj i istočnoj Europi,kao i u Zajednici nezavisnih država (bivši Sovjetski Savez, bez baltičkih država)", izjavio je Annan pred čelnicima G8 u Evianu.

Glavni tajnik UN-a je zatražio od čelnika osam najmoćnijih zemalja svijeta da podrže napore zemalja u razvoju "jer većina od njih neće same uspjeti".

Pristup tih zemalja svjetskim tržištima "mora se poboljšati, što zahtijeva smanjenje poljoprivrednih subvencija i poboljšanje tarifnih barijera", naglasio je Annan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjenje duga siromašnih zemalja mora biti veće i brže" kao i državna pomoć razvoju koji treba biti "bolje kvalitete kako bi omogućio tim zemaljama da pristupe potrebnim reformama", ocijenio je Annan.

Summit G8 okuplja čelnike Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Japana i Rusije. Više čelnika drugih zemalja bilo je pozvano u nedjelju na "prošireni dijalog" s članicama G8, među kojima Kina, Indija, Saudijska Arabija, Meksiko, Brazil, Malezija i afričke zemlje Nepad-a.

Pet povijesnih tvoraca Nepad-a (Novo partnerstvo za razvoj Afrike) su predsjednici Thabo Mbeki (Južnoafrička Republika), Abdoulaye Wade (Senegal), Olusegun Obasanjo (Nigerija), Abdelaziz Bouteflika (Alžir) i Hosni Moubarak (Egipat).

(Hina) tm nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara