Koji to "anonimusi" "dotjeruju" članke na Wikipediji

WIKIPEDIJA, popularna on-line enciklopedija koja svakome omogućava da piše i uređuje članke, bila je predmetom "obrade" od strane pojedinaca vezanih uz institucije među kojima se nalaze CIA, Vatikan, Nacionalni odbor američke Demokratske stranke, "New York Times" i korporacija Diebold.

To se otkrilo zahvaljujući Wiki Scanneru, web-alatu kojeg je smislio 24-godišnji student Kalifornijskog Instituta za Tehnologiju Virgil Griffith. Wiki Scanner, kojeg možete vidjeti ovdje, identificira IP adrese anonimnih "urednika" Wikipedija te ih dovodi u vezu s domenama i pod-domenama njihovih računala.

Wikipedija dozvoljava svojim urednicima da sačuvaju anonimnost, ali se to vrlo često zloupotrebljava u svrhu ostavljanja lažnih informacija, uvredljivih poruka i sličnih aktivnosti koje se u wikipedijskom žargonu nazivaju "vandalizam". S druge strane, svaka od tih problematičnih intervencija je uredno zabilježebna u povijesti članka, uključujući IP adresu anonimnog korisnika.

Griffithov alat je omogućio da se neke od najpikantnijih uređivačkih intervencija vezanih uz politički ili na neki drugi način zanimljive članke dovedu u vezu s nekim državnim, medijskim i političkim institucijama u SAD i svijetu.

Griffith je inspiraciju dobio od ranijih vijesti da su izmjene članaka posvećenih američkim kongresnicima i senatorima bili uređivani s računala čija je IP adresa odgovara američkom Kongresu.

Griffithov alat, koji je u pogon pušten u ponedjeljak, doveo je do zanimljivih otkrića. Tako je, po svemu sudeći, netko povezan s tvrtkom Diebold  temeljito brisao dijelove članka o Dieboldu koji dovode u sumnju efikasnost njihovih glasačkih strojeva, odnosno spominju donacije te tvrtke Bushovoj predsjedničkoj kampanji.

Računala s adresom u Vatikanu su, pak, često služila za mijenjanje članaka o IRA-i, odnosno brisala navode o umiješanosti Gerryja Adamsa u ubojstva za vrijeme sukoba u Sjevernoj Irskoj. Mnoge, pak, nije iznenadilo to što su anonimne intervencije kojima se briše svaki kritički stav o scijentologiji u odgovarajućim člancima došle s računala povezanih sa Scijentološkom crkvom. Slično je u članku o Amnesty International uradila i osoba koja koristi računalo te organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnici CIA-nih računala su, pak, bila mnogo konstruktivniji te dali cijelo bogatstvo podataka o Iranu i predsjedniku Mohammedu Ahmadinejadu. Ali, isto tako su neki od zaposlenika američke obavještajne agencije sebi našli za shodno da radno vrijeme krate pišući opširne članke posvećene sadržaju i tumačenju pjesmama koje čine soundtrack popularne TV-serije "Buffy ubojica vampira".

Mnoge od anonimnih uređivačkih intervencija se svode na vrijeđanje osoba i institucija koje su predmet članka. Tako je Rush Limbaugh, konzervativni voditelj radijskih talk-showova, kojemu mnogi pripisuju republikansko preuzimanje Kongresa 1994. godine, dobio svoju "porciju" s računala vezanih s Nacionalnim odborm američke Demokratske stranke.

Članak o predsjedniku Bushu je također primamljiva meta anonimnih urednika, a jedan od njih je i osoba koja je to činila s računala "New York Timesa". Bushov prijatelj Tony Blair je, pak, bio predmetom optužbi za alkoholizam napisanih na BBC-jevom računalu.

Časopis "Wired" je neke od najzanimljivijih primjera prikupio u ovom popisu.

Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, je pak Wiki Scanner nazvao "sjajnim" i rekao da ga "u potpunosti podržava"

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara