Kojkoti: Srbi i Južni Oseti su bratski narodi

Kojkoti: Srbi i Južni Oseti su bratski narodi

"NAROD Južne Osetije, drevni narod sa starom pravoslavnom tradicijom, ispunjen je izuzetno toplim osjećajima prema bratskom srpskom narodu", kazao je Eduard Kojkoti, predsjednik Južne Osetije, za srpski časopis "Geopolitika" nastavivši da "naši zajednički korijeni potječu još od skitsko-sarmatsko-slavenskih vremena, pa i ranije".

"Naša pozicija određena je ne samo po povijesnoj i religijsko-kulturnoj bliskosti. Naši nas protivnici nazivaju separatistima i zato vidimo da su u Srbiji iznenađeni našom podrškom", objasnio je južnoosetski predsjednik.

Slučaj Kosova i Južne Osetije se principijelno razlikuju

Kojkoti nadalje obrazlaže različitost pozicije, kao i različitost proglašenja neovisnosti Južne Osetije, s jedne, te Kosova, s druge strane. "Južni Oseti nisu separatisti, mi smo uvijek bili protiv raspada naše države SSSR. Kada je Gruzija izašla iz sastava Sovjetskog saveza 9. travnja 1991., Južna Osetija je ostala u toj državi. Tako su se Južna Osetija i Gruzija našla u različitim državama", otkriva Kojkoti dodajući da je njegova zemlja temeljem tada važećih propisa proglasila neovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Za razliku od Južne Osetije, kojoj su zakoni dozvoljavali u slučaju izlaza Gruzije iz SSSR-a, proglašenje neovisnosti Kosova predstavlja nezakonit korak, jer ni zakoni Jugoslavije, ni zakoni Srbije nisu priznavali takvo pravo Kosovu", pojašnjava Kojkoti zaključujući kako se upravo po tome te dvije situacije "principijelno razlikuju".

Protiv Srba i Oseta se primjenjuju metode terorizma i genocida

"I Srbi i Oseti brane svoje povijesne zemlje i svoje interese zakonskim sredstvima u isto vrijeme kada se protiv njih primjenjuju metode terorizma i genocida. Zbog toga smo mi solidarni sa borbom Srba za očuvanje njihove države", zaključio je Kojkoti o "nepravdi i bezakonju prema srpskom narodu".

Nastavio je o solidarnosti između ovih dvaju naroda, pa je podsjetio kako "postoje ljudi, dobrovoljci iz Osetije, koji su se borili zajedno sa Srbima", navodeći primjer Alberta Andijeva. "Ja se ponosim takvim sunarodnjakom, koji je štitio u Srbiji naše zajedničke ideale". "To je velika misija sina osetskog naroda", naposljetku je rekao Kojkoti.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara