Kolar: nužno je promijeniti Zakon o potporama u poljoprivredi

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza (HSSa) Ivan Kolar izjavio je danas kako ta udruga ne kani organizirati javne prosvjede, ali želi upozoriti da je nužno promijeniti Zakon o potporama u poljoprivredi i šumarstvu.

"Primjerice, u Koprivničko-križevačkoj županiji od 10.250 registriranih kućanstava oko 5000 neće moći ostvariti poticaje, što bi bio udar s dalekosežnim posljedicama za poljoprivredu", rekao je Kolar na konferenciji za novinstvo.

Rekao je da je izravan povod za sazivanje konferencije najava o slobodnu uvozu govedine i žive stoke iz Austrije, a razlog što je takvu izjavu dao ministar vanjskih poslova, a ne ministar poljoprivrede i šumarstva. "Bilo bi jako loše ako bi vanjska politika kreirala poljoprivrednu politiku u Hrvatskoj. To će zbog povećana uvoza još više onemogućiti prodaju domaćih proizvoda, napose junetine i svinjetine", rekao je Kolar.

Ocijenio je da se na taj način zemlje, kojima se subvencionira poljoprivredna proizvodnja, oslobađaju tržišnih viškova, a o starosti i kakvoći proizvoda nitko ne razmišlja. Zato HSS podupire nadležno ministarstvo da se proračun za poljoprivredu zaokruži barem na tri milijarde kuna i pomogne domaćim poljoprivrednicima poticajima i subvencijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolar je upozorio na nalaze o genetski preinačenoj hrani, ustvrdivši da "pravi podatci govore kako je pokušaj ministra zdravstva Andrije Hebranga da ublaži prve nalaze, zapravo skrivanje prave istine o hrani koja se konzumira, o proizvodima koji se uvoze i nadzoru koji je sada nedostatan".

Smatrajući to "eksperimentom nad ljudima štetnim za zdravlje", Kolar se zauzeo za dosljedan nadzor i javno objavljivanje takvih podataka s namjerom da se potrošačima preporučuje zdrava domaća hrana.

(Hina) xicic yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara