Kolektivno samoubojstvo u Japanu

JAPANSKE VLASTI su jutros u zaključanom kombiju pronašle trupla tri muškarca i dvije žene - za koje se vjeruje da su počinili kolektivno samoubojstvo.

Policija je došla po dojavi slučajnog prolaznika, koji je kombi pronašao u blizini rijeke Yasu u zapadnoj prefekturi Shiga.

Prema izjavi Takaa Higuchija, lokalnog policijskog dužnosnika, trupla pripadaju osobama u 20-im godinama života. U kombiju je uz njih pronađena i peć na drva, za koju se vjeruje da je sudionicima samoubojstva poslužila kako bi dobili fatalnu dozu ugljičnog monoksida.

Japanska TV-kuća NHK navodi kako je uz trupla i pronađena cedulja s riječima "Hvala".

Kolektivna samoubojstva u Japanu nisu neobična pojava, ali je tamošnja javnost sve više zabrinuta zbog toga što za njihovu organizaciju i priprema služi Internet.

Godine 2005. je tako zabilježeno 34 slučajeva kolektivnih samoubojstava organiziranih preko Interneta, a u njima je život izgubilo 91 osoba.

Počinitelji kolektivnih samoubojstava su uglavnom mladi ljudi koji ne mogu suočiti sa prevelikim roditeljskim ambicijama, slabim uspjehom ili zlostavljanjem u školi. Mnogi od njih posjećuju web-stranice gdje se daju praktični savjeti za što brže i efikasnije oduzimanje vlastitog života.

Međutim, službene statistike govore da su takva samoubojstva ipak prije izuzetak nego pravilo, s obzirom da su među 32.500 samoubojica 2005. godine prednjačili stariji ljudi, motivirani zdravstvenim i financijskim problemima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara