Koliko će Dragi Lovriću trebati da ponovno sjedne za volan?

DRAGI LOVRIĆU, 41-godišnjaku koji je pijan, vozeći se 130 km/h, u ožujku prošle godine usmrtio 28-godišnje supružnike Arijanu i Marijana Gavran nakon što se svojim BMW-om zabio u njihov Golf, na Općinskom sudu u Sisku izrečena je zaštitna mjera doživotne zabrane upravljanja vozilima.

> Vozaču koji je pijan ubio dvoje ljudi zauvijek zabranjeno upravljanje automobilom

Lovrić je, podsjećamo, s 2,39 promila alkohola u krvi u svom BMW-u uzrokovao nesreću u Donjem Vukojevcu, na cesti Zagreb-Sisak. Općinski sud u Sisku mu je krajem 2007. izrekao doživotnu zabranu vožnje dok je pravomoćno osuđen u prošli četvrtak, kada mu je dosuđeno četiri godine zatvora.

41-godišnjak je danas postao vijest dana "jer se radi o prvoj doživotnoj zabrani upravljanja vozilima ikada izrečenoj u Hrvatskoj". I to navodno, jer nitko informaciju nije službeno potvrdio.

"Pa vidite da je moguće"

Međutim, najzanimljivija stvar u svemu tome trebala bi biti ona da je Lovrić pred sudom priznao kako nikada nije položio vozački ispit, a vozi od 18. godine i pritom je čak nekoliko puta i prekršajno prijavljen. Na pitanje kako je to moguće, glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Iva Hranitelj, odgovara: "Pa vidite da je moguće. Policija bi uvijek to evidentirala, poduzela određenu zakonsku kaznu, odradila je svoj dio i predala to pravosuđu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S istim pitanjem danas smo se pokušali obratiti Općinskom sudu u Sisku koji je Lovrića i osudio, no bez odgovora. Nitko nam se, naime, do zaključenja teksta nije javio na telefonski poziv.

U medije je nedavno procurio nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, koji je izložen u Ministarstvu unutarnjih poslova. Osim što se bavi problemom ukidanja odredbe o 0,0 promila, donio je taj zakon i nešto što bi čak i moglo imati nekog smisla. Prema nacrtu, naime, za nesavjesne vozače kazne bi izgledale otprilike ovako: oni  koji sjednu za volan s više od 1,6 promila alkohola u krvi neće samo platiti novčanu kaznu od tri do sedam tisuća kuna, nego i onu zatvorsku.  Zatvorom od 60 dana mogli bi tako platiti oni kojima alkotesitranje pokaže da u krvi imaju više od 1,6 promila alkohola u krvi, zatim oni koji sudjeluju u prometu bez vozačke dozvole (bilo da nisu položili vozački ispit ili da im je izrečena zabrana), a vozačima bez vozačkog ispita prema Nacrtu bi se izrekla zabrana upravljanja svim vozilima.

Lovrić ponovno za volanom već za dvije do tri godine?

Zabrinjavajuća je činjenica da iz policije zasad na ovakve slučajeve nemoćno sliježu ramenima. Jer u čemu je problem? Lovrić će, naime, uz hrvatsko pravosuđe, koje se više puta zbog svojih manjkavosti pokazalo utopijom po kojekakve kriminalce, ubojice, kradljivce - u ovom slučaju za nemarne vozače koji s 2,39 promila prolijevaju krv po hrvatskim cestama (onu tuđu, dakako) iz zatvora izaći za dvije do tri godine (nakon što mu prođu dvije trećine kazne ili uz dobro vladanje). Ili ranije, ako ga puste na vikend (na to ima pravo nakon isteka polovice odslužene kazne)  pa to odluči proslaviti kojom kapljicom. Pitanje je, dakle, ako ga dvadeset godina ništa nije spriječilo da bez vozačke dozvole i uz nekoliko prekršajnih prijava sjedne za volan, što će ga spriječiti i nakon "doživotne zabrane"?

B.S.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara