Koliko košta rat? Amerikanci samo prvog dana ispucali Tomahawke vrijedne oko 150 milijuna dolara

Foto: AFP

KAKO će Amerika financirati vojni pohod na Libiju i koliko će novca na to potrošiti, pita se sve više američkih vojnih analitičara, zbrajajući goleme troškove u prva tri dana "Odisejeve zore".

Prvi dan operacije - mnogo skuplji od 100 milijuna dolara

Procjenjuje se da su već prvog dana Amerikanci debelo probili cifru od 100 milijuna dolara i to  ako se računaju samo lansirani projektili, bez ikakvih drugih troškova. Vojska SAD-a je s brodova na libijskoj obali prvi dan ispalila 112 dalekometnih krstarećih projektila Tomahawk, od kojih svaki košta između 1 i 1,5 milijuna dolara, što znači da su samo na tome spiskali između 112 i 168 milijuna dolara. Nakon prvog napada, s britanskom snagama je lansirano barem još 12 Tomahawka.

"Američki troškovi u ovoj operaciji lako bi mogli probiti svotu od milijardu dolara, neovisno o tome koliko uspješno će se razvijati", procjenjuje Todd Harrison iz Centra za strateške i proračunske procjene.

U proračunu Pentagona zasad ima novca da se pokriju troškovi nepredviđenih operacija, ali analitičari napominju da će se posegnuti za dolarima iz budžetskih kvartala koji tek trebaju doći.
"Oni su navikli posuđivati od Petera da bi dali Paulu", fraza je koju Amerikanci koriste za slučajeve u kojemu se nekome daje novac koji mu ne pripada, a upravo to trenutno čini Ministarstvo obrane. 

U Kongresu o smanjenu deficita- sve propalo zbog intervencije

Iz Bijele kuće su jučer poručili kako još nisu spremni za novo, žurno financiranje libijske operacije, iako je izvjesno da će za nju uskoro trebati odobriti dodatna sredstva. Takav bi zahtjev mogao naići na miješane reakcije u Kongresu, gdje su političari već dulje vrijeme fokusirani na smanjenje deficita.

"Čudno je da u vrijeme kad u Kongresu govorimo samo o tome koliko nam je golem proračunski deficit, prolaze ovakve odluke. Bit će to ekstremno skupa operacija, čak i u ograničenoj akciji", rekao je vanjskopolitički član Senata Richard Lugar.

Kako su sredinom mjeseca procijenile koalicijske snage, uništavanje Gadafijevih obalnih i protuzračnih snaga stajat će između 400 i 800 milijuna dolara. Koalicija, međutim, sad napada kopnene snage kako bi zaštitila civile, pa ove procjene već padaju u vodu i troškovi će biti znatno veći.

Čak i ako se bude mirovalo - do 100 milijuna dolara tjedno

Analitičari procjenjuju da će održavanje zabrane zone letenja tjedno stajati između 30 i 100 milijuna dolara, a ako koalicija nastavi napadati ciljeve na kopnu iznos će biti mnogo bliži višoj brojci od 100 milijuna dolara.

Najveći troškovi američke vojske idu na municiju, plaće za vojnike i gorivo za borbene zrakoplove F15 i F16 te bombardere B2. Sa svakim novim danom američkog vodstva koalicijskih snaga, ti troškovi će enormno rasti. Koliko se projektila troši, najbolje govori podatak da Amerikanci godišnje nabavljaju oko 200 Tomahawka, a samo prvog dana "Odisejeve zore" su ispucali 112.

"Dok ne budemo znali dužinu, snagu, i stupanj američkog sudjelovanja u Libiji, sve procjene o troškovima rata bit će vrlo nepouzdane", zaključuje vojni analitičar Zack Cooper.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara