Koliko para toliko muzike: WikiLeaks zbog financijske blokade do daljnjeg prestaje s radom

Koliko para toliko muzike: WikiLeaks zbog financijske blokade do daljnjeg prestaje s radom

Foto: AFP

JULIAN ASSANGE danas je objavio da WikiLeaks do daljnjeg prestaje s izdavačkim operacijama, jer se mora fokusirati na borbu protiv financijske blokade kako bi uopće preživio.

Assange je novinarima u Londonu kazao kako je bankovna blokada uništila 95 posto WikiLeaksovih prihoda. Napomenuo je da blokada predstavlja egzistencijalnu prijetnju WikiLeaksu, te da organizacija "neće moći nastaviti s radom" ukoliko se taj problem ne riješi do nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arbitrarnu i nezakonitu" blokadu WikiLeaksa nametnuli su Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal i Western Union, zbog čega je organizacija izgubila desetke milijuna dolara u donacijama i to u krucijalnim trenucima.

Američka vlada instruira financijske institucije

"Blokada je van svakog razumnog i javnog procesa. Odvija se bez ikakvog demokratskog nadzora i transparentnosti. Čak je i američka vlada shvatila da nema pravnog temelja da doda WikiLeaks državnoj financijskoj blokadi. Bez obzira na to, blokada od strane ispolitiziranih financijskih institucija se nastavila. Nekolicini  institucija se ne smije dozvoliti da odlučuju o tome kako će ostatak svijeta upravljati s vlastitim novcima", poručio je Assange.

WikiLeaks je već poduzeo pravne akcije u vezi s ukidanjem blokade u Danskoj, Islandu, Velikoj Britaniji, EU, SAD-u i Australiji, a uložili su i žalbu Europskoj komisiji.  Glasnogovornik organizacije Kristinn Hrafnsson kazao je kako će WikiLeaks ponovno početi primati povjerljive dokumente 28. studenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara