Kolinda na Dan državnosti: Ne smijemo biti samozadovoljni, ali ni hiperkritični

Kolinda na Dan državnosti: Ne smijemo biti samozadovoljni, ali ni hiperkritični

Foto: Hina

KOLINDA je podsjetila na današnji dan prije 25 godina, kada je Sabor donio povijesnu odluku o hrvatskoj suverenosti i neovisnosti.

“Razoružani i bez izgrađene diplomacije, suočeni s prvim terorističkim napadima velikosrpske agresije i pritiscima iz međunarodne zajednice, koja je još bila privržena očuvanju bivše jugoslavenske federacije, nismo imali mnogo izgleda na uspjeh. Ali imali smo ono najvažnije: odlučno državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, koji je politikom pomirbe i jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske postigao narodno jedinstvo", kazala je predsjednica.
 Ocijenila je kako su upravo odlučnost i jedinstvo bili ključevi uspjeha Hrvatske, kako u borbi za samostalnost i slobodu, tako i na iznimno zahtjevnom putu međunarodne afirmacije.

"Sav taj put izgradnje države i njezine međunarodne afirmacije odvijao se u otežanim okolnostima rata, povratka i obnove, tražeći od nas iznimne duhovne i materijalne napore i ulaganja. To često zaboravljamo u svojoj sklonosti da se uspoređujemo s drugim državama i društvima. Ne smijemo, dakako, biti samozadovoljni, ali još je manje opravdano podlijeganje ogorčenom hiperkriticizmu. Republika Hrvatska demokratski je zrela, institucionalno izgrađena i pravno uređena država, a hrvatsko društvo nipošto nije ispod prosjeka europskih civilizacijskih standarda. Naprotiv, na nekim je područjima, kao što je zaštita prava manjina, iznad njih", ocijenila je predsjednica.

Naglasila je kako se Hrvatska u narednom razdoblju mora osloboditi nepotrebnih ideoloških prijepora, prije svega pitanja vezanih za Drugi svjetski rat. "Ne mislim da o tomu trebamo šutjeti. Naprotiv, dužni smo biti otvoreni povijesnoj istini, a svim žrtvama izražavati jednako poštovanje. Država u tome mora biti odgovorna i dosljedna, bez obzira na to tko obnaša vlast", ocijenila je.

Kao posebno važno područje društvenog razvoja istaknula je gospodarsku i demografsku obnovu, jačanje nacionalne sigurnosti, brigu prema Hrvatima u BiH i svijetu.

Ponovno promiče zajedništvo

"Sve što sam rekla upućuje na temeljnu potrebu: vođenje jedinstvene državne politike, koja će biti sadržana u jasnim razvojnim ciljevima i očitovana provedbom odlučnih mjera radi njihova postizanja. Kako bismo to postigli, potrebno je ustrajno promicati zajedništvo svih relevantnih političkih i društvenih čimbenika u odgovornosti prema općem dobru te zaštiti i promicanju državnih i nacionalnih interesa", kazala je predsjednica.

Podsjetivši kako su pred Hrvatskom parlamentarni izbori, poručila je kako od njihovih sudionika očekuje krajnju odgovornost. "Treba sada zatomiti osobne ambicije, nezadovoljstva i sve ono što nam priječi jasan pogled na velike probleme našeg društva, koji traže odlučna rješenja", kazala je predsjednica.

Naglasila je kako na umu treba imati da ne postoje prijeka rješenja te izrazila vjeru da je Hrvatska dorasla sadašnjim i budućim izazovima, da može samosvjesno razvijati svoje tradicije i otvarati nove vidike društvenog i državnog razvoja.

"Našoj domovini ne treba ništa drugo osim nas samih. Bit ćemo uspješni onoliko koliko vjerujemo u sebe i koliko se dobro organiziramo na svim razinama društvenog života i oslobodimo svoje kreativne snage. Kultura dijaloga i odgovornosti pri tome su od prvorazredne važnosti", istaknula je Kolinda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara