Kolovrat: Opskrba vodom u Hrvatskoj dobra unatoč jakoj suši

OPSKRBA vodom u Hrvatskoj je vrlo dobra unatoč jakoj suši, ocijenio je za Hinu voditelj Sektora korištenja i gospodarenja vodama Hrvatskih voda Ivan Kolovrat.

Samo rijetkim područjima koja imaju vodoopskrbnu mrežu nedostaje vode, zbog presušivanja slabijih izvora kojima se napaja njihovo područje, dodao je.

Nedostaci vode u područjima poput dijelova Gorskog kotara te otoka Lastovo, Vis, Pag i nekih drugih nadomještaju se brodovima vodonoscima i kamion-cisternama.

Upozorio je da najgore prolaze kućanstva koja su se opskrbljivala bunarima koji su presušili u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovasko-bilogorskoj županiji. U tim županijama svega je trećina stanovništva priključena na mrežu, a podzemne vode su se spustile ispod razine bunara, kazao je Kolovrat i naglasio: "Veliki problem je sa stokom koja žeđa".

Također u Ravnim kotarima većina domaćinstava ima problema s opskrbom. Oni najviše pate zbog suše i o njima se najmanje zna, podvukao je.

Ipak, naglašava Kolovrat, vodoopskrbni sustav je napet do krajnje granice i jedan veći kvar bi mogao izazvati poremećaj. Tu napetost najviše izaziva zalijevanje vrtova, pranje dvorišta i automobila koje u predvečerne špice dovode vodoopskrbni sustav na rub izdržljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naše mreže kapacitirane su kao zapadnoeuropske - za potrošnju pitke vode od 150 - 200 litara po stanovniku dnevno - ali dok Europljani za ostale potrebe koriste tehničku vodu, mi koristimo vodu za piće."

Ivan Kolovrat kaže da vidi što bi moglo natjerati ljude da racionalno troše vodu za piće osim uvođenja ekonomske cijene. Ta bi cijena, po njemu, donosila prihode koji bi omogućili adekvatan tehnički standard mreža, jer s postojećim cijenom to se ne može.

"EU planira do 2010 uvesti ekonomsku cijenu vode. Ni kod nas ne bi smjela biti niža od deset kuna kubičnom metru."

Po Kolovratu, u Hrvatskoj je veliki dio mreže loše kvalitete i ne postoji adekvatan nadzorno-upravljački sustav koji bi alarmirao, pa gubici u vodoopskrbnom sustavu dostižu 40 posto vode.

Pozvao je građane da se uzdrže od neracionalne potrošnje i dodao: sljedeći tjedan pokazat će se stvarno stanje našeg vodoopskrbnog sustava. Doći će bavarski i talijanski turisti. Lani je taj dio godine bio kišan što je smanjilo potrošnju vode.

"Dobro bi nam došla kiše ali ne toliko zbog povećanja zaliha koliko zbog činjenice da bi se tada za trećinu smanjila potrošnja vode".

Podsjetio je da je u slučaju redukcija zakonski poznat redoslijed u korištenju: prvo voda za piće i sanitarne potrebe, pa za protupožarnu zaštitu i obranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara