Kolumbijski pobunjenici nakon 12 godina pustili zatočenog vojnika

Kolumbijski pobunjenici nakon 12 godina pustili zatočenog vojnika

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

KOLUMBIJSKI pobunjenici jučer su pustili na slobodu kolumbijskoga vojnika kojeg su držali u zatočeništvu više od 12 godina. Narednik Pablo Emilio Moncayo je bio jedan od talaca kolumbijskoga gerilskoga pokreta s najduljim stažom. Pobunjenici su Moncaya jučer predali humanitarnoj misiji Crvenoga križa na jugu Kolumbije. Moncaya je potom helikopterom prevezen u mjesto Florencia gdje se susreo sa svojom obitelji. Prema informacijama iz izvješća Crvenoga križa, oslobođeni talac je u dobrome zdravstvenom stanju.

Otac vojnika, Gustavo Moncayo je 2007. godine pješice prešao više od tisuću kilometara te je na taj način želio upozoriti javnost te pridobiti potporu za oslobađanje sina. Gustavo je gotovo tisuću kilometara propješačio s okovima oko vrata i zapešća, baš poput okova koje pobunjenici stavljaju svojim taocima.

Moncayu su pobunjenici ugrabili 1997. godine tijekom napada na planinsko taborište kolumbijske vojske. Vojnik je tada bio star 19 godina. Istog dana je otet i vojnik Libio Jose Martinez koji je i dalje u zatočeništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolumbijski pobunjenici su Moncayu oslobodili nekoliko tjedana prije kolumbijskih predsjedničkih izbora na kojima će Kolumbijci izabrati nasljednika predsjednika Alvara Uribea, koji se u oba prethodna mandata borio protiv pobunjenika.

Prošloga tjedan su pobunjenici pustili i Josu Daniela Calvu koji je otet bio godinu dana. On je bio prvi oslobođeni zatočenik nakon godinu dana.

Prema pisanju Associated Pressa, nije poznat točan podatak koliko osoba su pobunjenici zatočili. Računa se da se broj kreće od 77 do 136.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara